Az akár cseppenként is adagolható koncentrált növényi tápanyagot Zöldvarázsnak hívják és a növények öntözővizébe keverve, vagy hígítva rájuk permetezve is használható. Kicsiben és nagyban is.
A levéltrágyázás olyan praktikus trágyázási módszer, amellyel a folyékony trágyát permetezővel közvetlenül a növények leveleire permetezhetjük. A levelek felületén található apró pórusokon keresztül a levéltrágyában található tápanyagok felszívódnak és így a növény szervezetébe jutnak.
A levéltrágyázás egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon gyorsan ható eljárásról van szó, ami igen hasznos lehet olyan esetben, amikor a kertész erőtlen, lankadt vagy fakó levelű növényeket szeretne minél hamarabb értékes tápanyagokhoz juttatni. A levéltrágyával olyan hiányzó nyomelemeket is bejuttathatunk a növény szervezetébe, amely elősegíti az egészséges, gyors sejtnövekedést.
A levéltrágyázás szabályai
Bizonyos szabályokat természetesen itt is be kell tartani, hogy elkerüljük a növény károsodását.
A levéltrágyát felhasználás előtt vízzel kell elkeverni a csomagoláson található útmutató szerinti hígításban. Ha ezt betartjuk, a levelek nem fognak megégni a permettől. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a szert a reggeli vagy az esti órákban kell kijuttatni a növényekre, amikor a levelek pórusai a leginkább nyitva vannak.
A meleg, napos órákban ugyanis a pórusok becsukódnak, hogy így védjék a növényt a párolgás útján fellépő vízveszteség ellen. A pórusok rendkívül hideg időjárás esetén is zárva vannak, így ilyenkor sem javasolt a permetezés.
Arra ügyelni kell, hogy mivel a permettől a levelek nedvesek lesznek, ez elősegítheti a különböző gombabetegségek megjelenését, vagy a napsütés a növényen égési sérülést okozhat.
A levéltrágya szobai és kerti növények esetén is alkalmazható, ezzel kapcsolatban szintén az adott levéltrágya csomagoláson található pontos leírást érdemes áttanulmányozni. Figyelembe kell venni, hogy a levéltrágyázás önmagában nem elegendő a növény tápanyagokkal való ellátására. A talajt is rendszeresen tartsuk karban, szükség esetén trágyázzuk.
Alapvető tudnivaló, hogy ha a levéltrágyát élelmiszernövényeken használjuk, fogyasztás előtt mindenképpen mossuk meg azokat!