Éhezik a növényed? Vedd észre időben!

Éhezik a növényed? Vedd észre időben!

Néhány apró jelből észre veheted, ha a növényed nem jut elég táplálékhoz és éhezni kezd. Ha megvárod a komolyabb jeleket, akkor gyakran már késő, a levelek elvesztek. A hobbikert.hu útmutatója.

Szobanövényeink gondozása során sokszor szomorúan tapasztaljuk, hogy szinte mindent megteszünk, de a fránya gaz mégis sárgul, kókad, nem virágzik, épphogy csak vegetál. Ha találunk kórokozót vagy kártevőt rajta, akkor legalább tudjuk, hogy mi ellen kell védekeznünk, viszont ha levelein sárga-barna foltok éktelenkednek, tanácstalanok vagyunk. Lehet, hogy éhezik?!

Ahhoz, hogy kiderítsük a bajt, utána kell járnunk növényünk alapvető környezeti igényeinek. A meleget vagy a hűvöset kedveli? Vízigényes vagy szárazságtűrő? Bírja-e a közvetlen napsütést? Megfelelő-e a páratartalom? Nem kapott-e huzatot?

Ha minden okénak tűnik, de növényünk még mindig nem úgy fest, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva, akkor elkezdhetünk tápanyag-ellátási problémákra gyanakodni.

Jó, ha tudjuk, hogy a kész földkeverékekben a tápanyagok legfeljebb 3-4 hónapig tartanak, ezután pótolnunk kell őket. A kertészetekből kikerülő dísznövények így gyorsan felélik az "otthonról hozott" élelmet. A cserepes dísznövényeknél használt tőzeges ültetőközeg-ben még rövidebb ideig tárolódnak a tápanyagok. Virágzási időszakban a növények intenzíven, minden két hétben igényelik a tápanyagok pótlását, főleg igaz ez az intenzíven virágzó egynyári balkon- és dézsás növényekre. Az ősz közeledtével azonban érdemes fokozatosan csökkenti a trágyázást, nehogy megzavarjuk téli nyugalmi periódusukat.

Pihen a növény és az állat is

Mi az az NKP?

A különböző műtrágyák csomagolásán találkozhatunk (N:K:P=2:1:1) ilyesféle rejtélyes kódokkal. Ez egyszerűen a nitrogén:kálium:foszfor egymáshoz viszonyított mennyiségét jelöli. A nitrogén (N) elősegíti a levéltömeg fejlődését - ezért különösen fontos a levéldísznövényeknél. A foszfor (P) döntő fontosságú a virágos növényeknek, mivel a virágzóképességet a termésképzést, illetve a gyökér-növekedést segíti. A kálium (K) a levelekben és a termésben nélkülözhetetlen: jelenléte szilárd sejtfalat eredményez, ezáltal a növényt ellenállóbbá teszi a kártevőkkel, kórokozókkal szemben.

A három elemen kívül a növények különböző mennyiségben igényelnek még kalciumot (Ca), - amely a különböző tápanyagokat alakítja hozzáférhetővé a növény számára- illetve magnéziumot (Mg) és vasat (Fe) is, melyek a fotoszintézisért felelős zöld színtestek építőanyagai.

Sárgul

Nyomelemek

Csekély mennyiségben további 10 mikroelemre is szükségük van növekedéshez. A bór, réz, cink, réz, molibdén stb. hiánya ugyancsak betegséghez vezethet.

Éhezik a növény ha a következőket tapasztaljuk:

- gyöngén növekszik

- levelei halványak

- az alsó levelek lehullanak

- virágai haloványak

- a virágok aprók vagy meg sem jelennek

Persze a túltáplálás is komoly problémákat okozhat: téli tápanyag-utánpótlás esetén a növény megnyúlik, a leveleken barna foltok jelennek meg, a levélszélek felpöndörödnek. Ha az agyagcserépen vagy a talaj felszínén fehér sókiválást látunk, akkor helytelen öntözésre vagy tápanyag-túladagolásra gyanakodhatunk.

Tartsuk be az alábbi szabályokat:

- márciustól szeptemberig adjunk tápoldatot, télen hagyjuk pihenni növényeinket (kivétel ez alól a télen virágzó szobanövény)

- az előírtnál soha ne töményebben és ne gyakrabban trágyázzunk

- csak nedves földet tápoldatozzunk, száraz talaj esetén a gyökérszőrök leéghetnek

- selymes, szőrös levelű növényeket ne levéltrágyázzunk

- fenyők és páfrányok esetén még elővigyázatosabbak legyünk, a gyökerekkel együtt élő gombafonalak károsodhatnak a tömény tápoldattól

- frissen ültetett növényeket ne műtrágyázzunk

- tőzeges ültetőközeg esetén elengedhetetlen a rendszeres tápanyag-utánpótlás

Végül jöjjön egy hasznos táblázat a diagnosztizáláshoz:

Hiány esetén Felesleg esetén
Kalcium (Ca) a virágrügyek rosszul fejlődnek, a fiatal növényi részek elhalnak mészérzékeny növényeknél klorózis, visszamaradt fejlődés, levélhullás
Kálium (K) visszamaradt fejlődés, apró virágok, termések növekedésgátlás, elhalás
Nitrogén (N) a növekedés korán leáll, a levelek kivilágosodnak kevésbé ellenálló, betegségekre fogékony növény, gyenge virágbimbó-képződés
Foszfor (P) a levél elszíneződik, lehull, a növény terméketlen, visszamarad a fejlődésben növekedési zavar
Magnézium (Mg) apró levelek, klorózis csekély szárazságtűrés, laza szövetű termés
Vas (Fe) klorózis nem jelentős

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR