Hogyan csalogassuk a ragadozó rovarokat a kertbe?

Hogyan csalogassuk a ragadozó rovarokat a kertbe?

A ragadozó rovarok a növényevő rovarok ellenségei, tehát a kertészek barátai. Bemutatunk néhány trükköt, amellyel a kertbe csalogathatjuk őket.

A konyhakertben garázdálkodó kártevőknek - legyenek levéltetvek, lepkehernyók vagy bogarak - mind-mind léteznek a természetes ellenségeik. Ahhoz, hogy mellőzni tudjuk a kémiai (például permetezéses) védekezést, kertünkbe kell csalogatnunk a számunkra hasznos rovarvendégeket. Egyszerű a megoldás, ültessünk a konyhakert segélyére csalinövényeket!

A leggyakoribb ragadozó rovarok a kertben a fátyolkák, a katicák, a pókok, az imádkozó sáskák, a zengőlegyek, a fülbemászók, a fürkészdarazsak és a futóbogarak.

Imádkozó manó

Érdekes tény, hogy a ragadozó rovarok sem csupán állati eredetű táplálékot fogyasztanak, néhány illatos virággal le lehet őket venni a lábukról. Ahhoz, hogy a hasznos rovarok energiát gyűjtsenek a ragadozáshoz (vagy szaporodáshoz), maguk is megkívánnak némi szénhidrátban gazdag virágnektárt és pollent (amelyek értékes fehérjéket tartalmaznak számukra). Nem mindegy persze, hogy mit ültetünk: egyes növények sokkal jobb nektár- illetve pollenforrásnak bizonyulnak társaiknál.

Zengőlégy

Bemutatjuk a leghasznosabb szegélynek ültethető dísznövényeket. Közös vonásuk, hogy könnyen nevelhető, strapabíró fajok, így kezdő kertészkedők is bátran ültethetik őket.

Kék búzavirág - Centaurea cyanus

Nem is gondolnánk, hogy ez a gyönyörű kék vadvirág különleges nektárkészletet halmoz fel leveleiben, a virágzási időn kívül is. Nektárjának cukortartalma is kiemelkedően magas (75%), ami különösen vonzó a katicabogarak, fátyolkák, fürkészdarazsak számára. Vessük el magjait késő ősszel vagy kora tavasszal, így nyár elejére kékben pompázhat a konyhakert.

Fülesternye - Lobularia maritima

Ez a 15 cm magas, párnás növekedésű egynyári dísz kiváló konyhakerti köztes növény. Bódító mézes illata magához csalogatja a levéltetvekkel táplálkozó fürkészdarazsakat. Vethetjük magjait saját kezűleg is, de áprilisban - viszonylag olcsón - már virágos palántáit is megvásárolhatjuk.

Kerti borágó - Borago officinalis

Egynyári, ragyogó kék virágú, ehető, uborkára emlékeztető zamatú dísznövény, amelyhez különösen a hasznos bogarak vonzódnak. A zöld fátyolka - igazi levéltetű-vámpír - kimondottan kedveli a borágót, gyakran helyezi tojásait a szőrős levelekre.

Óriás szilfium - Silphium perfoliatum

Az amerikában őshonos, 2-3 méter magas évelő különlegessége a termetében nyilvánul meg: a növényzet közül magasan kiemelkedő sárga virágai messziről magához csalogatják a rovarokat. Méretes levelei körülölelik a szárat, ami hatalmas leszállópályát kínál a hasznos rovaroknak, sőt a kisebb madaraknak is, illetve állandó vízutánpótlást nyújt a szomjas vendégeknek. Magjait ősszel ültessük.

Izsópfű - Agastache

60 cm magasra növő évelő, feltűnő ibolyakék virágzattal, ami vonzza a pillangókat és a hasznos rovarokat egyaránt. Napos, meleg helyre ültessük, télen takarjuk be a tövét mulccsal.

Festő pipitér - Anthemis tinctoria

Ez a magát mindenhol jól érző évelő sárga virágaival számos kulcsfontosságú rovart csal a kertünkbe. Az elvirágzott hajtások folyamatos szedésével ismételt virágzásra késztethető a növény, 2-3 évente pedig szétültetve szaporítható.

További hasznos pollenadó egyéves növények:

Bazsalikom (Ocimum basilicum)
Koriander (Coriandrum sativum)
Kukorica (Zea mays)
Kapor (Anethum graveolens)
Büdöske (Tagetes sp.)
Napraforgó (Helianthus annuus)
Pipacs (Papaver rhoeas)

Évelők:

Macskamenta (Nepeta sp.)
Kakukkfű (Thymus sp.)
Levendula (Lavandula angustifolia)
Menta (Mentha sp.)
Lestyán (Levisticum officinale)
Édeskömény (Foeniculum vulgare)
Kasvirág (Echinacea sp.)
Cickafark (Achillea sp.)
Szurokfű (Origanum vulgare)
Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare)
Menyecskeszem (Coreopsis sp.)
Parlagi ligetszépe (Oenothera biennis)
Csicsóka (Helianthus tuberosus)

Mivel lehet még hasznos rovarokat csalogatni?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR