Az articsókaszüretre két évet kell várni

Az articsókaszüretre két évet kell várni

Zöldség és dísznövény: 2 az 1-ben.

Mediterrán nyaralásokból többeknek ismerős lehet ez a különleges zöldség, amit hazánkban sokáig dísznövényként termesztettek. Magas termetű, évelő növény, a bimbók vastag sziromleveleit fogyasztják pizzán, köretként, sütve, töltve.

Az Észak-Afrikában őshonos articsóka az antik világban drága ínyencségnek számított: nem annyira íze, mint inkább vélt afrodiziákumos hatása miatt. Gyógyhatása is közismert, májvédő, vízhajtó, vércukorszint-csökkentő tulajdonságaiért hasznosítják. Termesztésével a kiskertekben is érdemes megpróbálkozni, izgalmas színfoltot jelenthet ez a különleges ízű zöldség a veteményesben.

articsoka 03

Az articsókát magról vethetjük, vagy palántáról ültethetjük. Április második felében állandó helyre, 1x1 m távolságra vessük, de így csak a következő évben szedhető, míg palántázással már az első évben is ad termést. A palántákat elegendő májusban kiültetni, amikor a talajmenti fagyok már elmúltak.

Tápanyag és vízigénye nagy. Az articsókát ültethetjük a kert napos, vagy épp félárnyékos részébe is. Árnyékban a virágok aprók lesznek és a szár megnyúlik. Nagyon fontos, hogy első évben a fiatal palántákat a nyári melegben rendszeresen öntözni, kapálni és tápoldatozni kell, mivel ekkor még a gyökerük is kicsi. Két éves koruktól a gyökér akár 2-3 méter mélységbe is lenyúlik, így a nyári csapadékmentes időszakban is képes vizet felvenni a gyökerén keresztül. Melegigényes, 20-25°C-on szépen díszlik, a nagyobb nyári melegeket is elviseli.

articsoka 02

Az articsóka termesztésének egyik legnehezebb pontja a tél, hiszen mivel mediterrán növényről van szó, a téli hideg fagyok kipusztíthatják. A teleltetés egyik lehetséges módja, ha ősszel a növény tövét kb. 30 cm vastagon felkupacoljuk földdel, majd erre még egy réteg lombot, szalmát, vagy falevelet hordunk. Enyhébb teleken ez elegendő lehet, de ha erős fagyokkal jár a tél, és biztosra szeretnénk menni, szedjük fel a töveket és homokba vermeljük el télire.

articsoka 04

A bogáncséhoz hasonló, bíborszínű, nagy fészekvirágzatai a nyár végén jelennek meg az elhúsosodott virágtengelyeken. A virágkezdemény általában júliustól szeptemberig folyamatosan szedhető. Fontos, hogy eltaláljuk a szedés pontos idejét, hiszen ha túl korán szedjük le a fejeket még íztelenek, ha pedig túl későn, vagyis amikor a szirmok már megjelennek, a fejek rágósak és túl rostosak lesznek. Az első évben még nem érdemes leszedni a fejeket, csak a két éves növényről kezdjük el a betakarítást, és sajnos a harmadik vagy negyedik évtől a tövek kiöregszenek, ezért új növényt kell telepíteni. Korszerű nemesített fajtáról a második évtől tövenként 0,5-1 kg virágkezdemény szedhető.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR