Virágmagbomba házilag? Gyerekjáték elkészíteni!

Virágmagbomba házilag? Gyerekjáték elkészíteni!

Hogy hogyan készül a magbomba? Mi sem egyszerűbb!

Pár könnyen követhető lépésben bemutatjuk, hogyan állítható elő saját készítésű magbomba, amellyel bárki rövid idő alatt feldobhatja a virágágyását, balkonkertjét. Lássuk, hogyan is fogjunk hozzá ehhez a könnyed, szórakoztató kertszépítő projekthez!

Aki még nem próbálta, most rácsodálkozhat, milyen gyorsan és könnyen elkészíthető néhány pompás magbomba. Mindössze pár hozzávalóra lesz szükségünk, és kevesebbre mint egy órára a drága időnkből. Ennek is a nagy részét valószínűleg a vetőmagos tasakok átnézésével és a különböző magkombinációk összeválogatásával fogjuk eltölteni. Ne feledjük el áttanulmányozni a tasakok hátulján található információkat azért, hogy a magbombáink egészen biztosan működjenek, azaz a leírásnak megfelelő időn belül gyönyörű virágok hajtsanak majd ki belőlük a kertben!

Hozzávalók a házi magbomba elkészítéséhez

Lényeges, hogy 4 rész agyaghoz 1 rész ültetőkeveréket és 1 rész vetőmagot használjunk fel. Az alábbiak szükségesek tehát a keverékhez (kb. 22-24 magbomba elkészítéséhez elég):

  • 100 gramm levegőn száradó agyag
  • 25 gramm jó minőségű ültetőkeverék
  • 25 gramm virágmag (ezekkel a legkönnyebb dolgozni)

Opcionális: vannak, akik a virágmagbombához vörös agyagport is kevernek.

A házilagos magbomba elkészítése lépésről lépésre

  1. Az agyagot terítsük ki olyan laposra, hogy elég hely legyen rajta az ültetőkeveréknek.

  2. Borítsuk az ültetőkeveréket az agyagra, majd szórjuk a tetejére a magkeveréket.

  3. Hajtogassuk össze, majd gyúrjuk össze jó alaposan az egészet.

  4. Hengergessünk az elegyből egy 2 cm átmérőjű rudat, majd vágjuk fel 1-1,2 cm-es darabokra. Mindegyikből formázzunk egy-egy golyót.

  5. A golyókat szükség szerint hagyjuk a napon megszáradni, majd helyezzük ki a kertben oda, ahová a színpompás virágözönt terveztük.

Természetesen készíthetünk több vagy éppen kevesebb magbombát is annak megfelelően, mekkora területet szeretnénk a magbombáinkkal telebombázni.

magbomba hazilag 02

magbomba hazilag 03
Fotó: hellonatureblog.com

Tippek a magbombák elkészítéséhez

Gondosan válogassuk össze a virágmagokat

Hogy minél nagyobb sikere legyen a magbomba-projektünknek, lehetőleg a lakóhelyünk klímáját kifejezetten kedvelő virágfajták magjait használjuk fel. A fényviszonyokat is vegyük figyelembe: ha például a magbombát napos helyen tervezzük ledobni, akkor csupa napfénykedvelő virágot válogassunk össze hozzá. Nagy eséllyel nem valamennyi mag fog kicsírázni, ezért lényeges, hogy a magbombákat ne csupán egyetlen, hanem többfajta virág magjából állítsuk össze.

Az agyag mindent fedjen be

A madarak és más, a kertünkben esetlegesen megforduló vadak kevésbé hajlamosak elfogyasztani az agyaggal borított dolgokat. Hogy a magok a lehető legnagyobb eséllyel kicsírázzanak, ügyeljünk arra, hogy védve legyenek, azaz az agyag mindenütt fedje azokat a bombán. Miután a magok készen állnak a kicsírázásra, a fiatal hajtások áttörik az agyagréteget, a fejlődésnek induló gyökerek pedig behatolnak a talajba.

Kulcsfontosságú a helyes időzítés

A tavasz a legideálisabb időpont arra, hogy a magbombákat kihelyezzük a kertbe. Ha egy lehetőségünk van rá, a magbombázást időzítsük közvetlenül egy kiadós zivatar elé, hogy ezzel is elősegítsük a magok kicsírázását.

Ilyen egyszerű tehát a magbombák elkészítése és felhasználása. Ha történetesen a kelleténél többet sikerül készítünk belőle, egy részét akár el is ajándékozhatjuk. Addig is, amíg meg nem lepjük velük valamelyik szerettünket, a magbombákat tartsuk sötét, száraz helyen.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR