5 sövénnyé alakítható növény, amelyekkel növelheted a magánszférát a kertedben!

5 sövénnyé alakítható növény, amelyekkel növelheted a magánszférát a kertedben!

Az élő, zöld térhatárolók karbantartásához elkél majd egy jó metszőolló vagy sövénynyíró.

Ha az a célunk, hogy a szomszédok vagy az utcán a portánk előtt elhaladó járókelők ne lássanak be a kertünkbe, ideális megoldás lehet sövényt nevelnünk egy erre alkalmas növényből. Például a következők valamelyikéből!

1. Európai bükk

Az európai bükk és annak vörös levelű változata, a vérbükk nagyon hosszú életű sövénynövények. Napos, árnyékos területre is ültethetőek, tápanyagban gazdag, nem túl száraz talajt kedvelik. 1.5-4 méteres sövény nevelhető belőlük, nagyon gyorsan nőnek, keskeny, magas sövény kialakítására is alkalmasak. Formába rendezni évente kétszer kell, de szükség esetén erősen is visszavághatjuk őket. A levelek ősszel sárgás-narancsosra színeződnek. A gyökerek érzékenyek, nem tűrik a pangóvizet.

ot sovenynyoveny 01

2. Gyertyán

A gyertyán 1.5-4 méter magas sövény kialakításához ajánlható. A napon és az árnyékban is nő, elviseli a szárazságot de a pang óvizet is. Gyorsan nő, évente kétszer formára kell nyírni. Lombja ősszel sárgára színeződik, fája nem él olyan hosszan, mint a bükk.

ot sovenynyoveny 02

ot sovenynyoveny 03

3. Mezei juhar

A mezei juhar a természetesebb kertek sövénynövénye lehet. A napos-félárnyékos helyeket kedveli, nincs különleges igénye, de a túl nedves vagy savas talajokat nem tűri. 2-4 méter magas sövényt nevelhetünk belőle. Olcsó, gyorsan nő, évente kétszer metszeni szükséges.

ot sovenynyoveny 04

4. Japánborbolya

A japánborbolya lombhullató faj, gyengébb növekedésű, csak 1.5 méter magas sövény ültetésére alkalmas. A legjobban napos, humuszban gazdag, nem túl száraz helyen érzi magát. Hosszú, hegyes tövisei miatt ideális védelmet nyújt a szomszédból átkóboroló kutyák-macskák ellen is. Bár nem nő lassan, évente kétszer kell metszeni. Ellenkező esetben hajlamos elterülni, szélesen nőni. Jól tűri a visszavágást, könnyen újítható. Ősszel csodálatosan mutatnak skarlátvörös levelei. A korallpiros, ehető bogyói még télen is díszítenek és fontos madáreleséget is jelentenek. A zöld levelű fajok mellett vannak vörös levelűek is, például az ’Atropurpurea’.

ot sovenynyoveny 05

ot sovenynyoveny 06

5. Kerti korallberkenye

A kerti korallberkenye örökzöld növény, szép fajtái a ’Pink Marble’ és a ’Red Robin’, utóbbi vörös levelei lenyűgözőek tavasszal. Jól tűri az erős visszavágást, a szárazságot, a forróságot és a nagy szelet is. Ősszel lombhullató levelei aranyszínűvé válnak. Fogékony a lisztharmatra, ami az esztétikai megjelenését erősen rontja. A sövény egy kicsit mindig vad, buja formájú, a madarak szeretnek fészkelni benne.

ot sovenynyoveny 07

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?