5 sövénnyé alakítható növény, amelyekkel növelheted a magánszférát a kertedben!

5 sövénnyé alakítható növény, amelyekkel növelheted a magánszférát a kertedben!

Az élő, zöld térhatárolók karbantartásához elkél majd egy jó metszőolló vagy sövénynyíró.

Ha az a célunk, hogy a szomszédok vagy az utcán a portánk előtt elhaladó járókelők ne lássanak be a kertünkbe, ideális megoldás lehet sövényt nevelnünk egy erre alkalmas növényből. Például a következők valamelyikéből!

1. Európai bükk

Az európai bükk és annak vörös levelű változata, a vérbükk nagyon hosszú életű sövénynövények. Napos, árnyékos területre is ültethetőek, tápanyagban gazdag, nem túl száraz talajt kedvelik. 1.5-4 méteres sövény nevelhető belőlük, nagyon gyorsan nőnek, keskeny, magas sövény kialakítására is alkalmasak. Formába rendezni évente kétszer kell, de szükség esetén erősen is visszavághatjuk őket. A levelek ősszel sárgás-narancsosra színeződnek. A gyökerek érzékenyek, nem tűrik a pangóvizet.

ot sovenynyoveny 01

2. Gyertyán

A gyertyán 1.5-4 méter magas sövény kialakításához ajánlható. A napon és az árnyékban is nő, elviseli a szárazságot de a pang óvizet is. Gyorsan nő, évente kétszer formára kell nyírni. Lombja ősszel sárgára színeződik, fája nem él olyan hosszan, mint a bükk.

ot sovenynyoveny 02

ot sovenynyoveny 03

3. Mezei juhar

A mezei juhar a természetesebb kertek sövénynövénye lehet. A napos-félárnyékos helyeket kedveli, nincs különleges igénye, de a túl nedves vagy savas talajokat nem tűri. 2-4 méter magas sövényt nevelhetünk belőle. Olcsó, gyorsan nő, évente kétszer metszeni szükséges.

ot sovenynyoveny 04

4. Japánborbolya

A japánborbolya lombhullató faj, gyengébb növekedésű, csak 1.5 méter magas sövény ültetésére alkalmas. A legjobban napos, humuszban gazdag, nem túl száraz helyen érzi magát. Hosszú, hegyes tövisei miatt ideális védelmet nyújt a szomszédból átkóboroló kutyák-macskák ellen is. Bár nem nő lassan, évente kétszer kell metszeni. Ellenkező esetben hajlamos elterülni, szélesen nőni. Jól tűri a visszavágást, könnyen újítható. Ősszel csodálatosan mutatnak skarlátvörös levelei. A korallpiros, ehető bogyói még télen is díszítenek és fontos madáreleséget is jelentenek. A zöld levelű fajok mellett vannak vörös levelűek is, például az ’Atropurpurea’.

ot sovenynyoveny 05

ot sovenynyoveny 06

5. Kerti korallberkenye

A kerti korallberkenye örökzöld növény, szép fajtái a ’Pink Marble’ és a ’Red Robin’, utóbbi vörös levelei lenyűgözőek tavasszal. Jól tűri az erős visszavágást, a szárazságot, a forróságot és a nagy szelet is. Ősszel lombhullató levelei aranyszínűvé válnak. Fogékony a lisztharmatra, ami az esztétikai megjelenését erősen rontja. A sövény egy kicsit mindig vad, buja formájú, a madarak szeretnek fészkelni benne.

ot sovenynyoveny 07

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR