Ápol és eltakar: 7 sövénynövény, amely segít privát területet kialakítani a kertünkben

Ápol és eltakar: 7 sövénynövény, amely segít privát területet kialakítani a kertünkben

Metszőollóval tartsuk rendben.

Aki szeretne olyan területet kialakítani, a kertjében, ahova nem lehet belátni, annak jó választás lehet egy sövény – tartósabb, mint a takaróelemek, és olcsóbb, mint falat építeni. Hátránya, hogy évente 1-2 alkalommal metszést igényel.

Ahhoz, hogy a legjobb sövényt megtaláljuk, először muszáj néhány kérdést megválaszolnunk: gyorsan növekedő növényt szeretnénk, amelyet akár évente kétszer is nyírhatunk? Vagy inkább drágábbat választunk, amely nem nő olyan gyorsan, viszont nem is kell annyit metszenünk és tartósabb? Problémás a talajunk, csak az igénytelen fás növények maradnak meg rajta? Legyen a sövény zöld télen is, vagy nem baj, ha ősszel lehullajtja a leveleit?

A döntést megkönnyítendő, az alábbiakban bemutatjuk a legjobb sövénynövényeket:

1. Tiszafa

A tiszafa jó ápolás mellett akár 1000 évig is élhet. 1-4 méter magasra nő, alkalmas mindegyik, nem túl száraz talajra. Tűlevelű örökzöld, napos helyen és árnyékban is virágzik. Nagyon jól tűri az erős visszavágást, megküzd a gyökérrel teli talajjal is, a nagyobb fák alatt. Nagyon lassan nő, évente egyszer kell csak metszeni és viszonylag sok időbe telik, míg sövényt képez. Minden része mérgező, kivéve a piros magköpenyt! Túlságosan napos helyen télen fagykárosodást szenvedhet. A legjobb fajta a vadfajták mellett a frisszöld, felálló hajtásokkal rendelkező ’Hicksiii’ nevű hibrid.

het sovenynoveny 01

het sovenynoveny 02

2. Nyugati tuja

A nyugati tuja 2-4 méter magas sövény kialakítására alkalmas, napos helyen, mérsékelten nedves, humuszban gazdag talajon. Ez az örökzöld jól bírja a fagyokat és a kemény szelet, sűrű, tömör sövényt alkot. Azonban fagyban barnás-sárgásra színeződik a lombja, nem valami szép látvány. Pangóvíz vagy nagy szárazság esetén pedig gombabetegségek támadhatják meg. Gyorsan nő, hamar képez sövényt, de évente legalább kétszer metszeni kell, hogy formás, tömör legyen. Erős visszavágás után nem könnyen talál magára. A finom lombú, viszonylag gyenge növekedésű ’Smaragd’ fajta télen is megőrzi szép zöld színét.

het sovenynoveny 03

het sovenynoveny 13

3. Oregoni hamisciprus

Az oregoni hamisciprus levelei filigránok, ágai egyenesen felfelé nőnek. 2-4 méteres sövényt alakíthatunk ki belőle, napos-félárnyékos helyen, közepesen nedves talajon érzi magát a legjobban. Számos fajtája ismert, zöld, sárgás, kékes lombozattal. Az erős vágást nem tolerálja, érzékeny a fagyra és az erős szélre. A legismertebb fajtája a kékeszöld ’Columnaris’.

het sovenynoveny 04

4. Balkáni babérmeggy

A balkáni babérmeggy örökzöld cserje, fajtától függően 1-2 méter magas sövény nevelhető belőle árnyékban vagy napon. Különleges talajigénye nincs, elviseli a szárazságot és nagyobb fák tövében is nő. Durva, fényes leveleivel szépen mutat a mediterrán jellegű kertekben. A sövény viszonylag széles, és legalább évente egyszer kézi szerszámmal kell nyírnunk, mert az elektromos gép károsítja a leveleket. Tiszta, hideg télen a napsütötte helyeken károsodhat, de gyorsan újrahajt. Takarásra alkalmasak az egyenesen felfelé növő ággal rendelkező ’Herbergii’ vagy az enyhe éghajlatra való ’Rotundifoila’.

het sovenynoveny 05

het sovenynoveny 06

het sovenynoveny 12

5. Közönséges magyal

A közönséges magyal örökzöld növény, 1-2 méteres sövényhez alkalmas, legjobban félárnyékos, védett helyen, laza, humuszban gazdag talajon nő. Nagyon hideg helyeken nem érzi jól magát, a sokszínű levelekkel díszítő fajták érzékenyek a fagyra. Lassan nő, meglehetősen drága is. Évente egyszer nyírni kell, kézi szerszámmal. Az erősen szúrós fajtáknál, például ’Alaska’ ez nem egyszerű feladat. A dekoratív lomb mellett a piros vagy sárga bogyók is díszítenek. Egy levélaknázó légyfaj támadja, ami ellen nem lehet hatékonyan védekezni. A sövényhez ajánlható fajták a fagyálló ’Heckenstar’ és ’Siberia’.

het sovenynoveny 07

6. Közönséges fagyal

A közönséges fagyal rendkívül robusztus, könnyen regenerálódik. Alkalmas 1-3 méter magas sövény kialakítására, talajban, élőhelyben nem válogat. Nagyon gyorsan nő, évente kétszer metszeni kell. Dugvánnyal olcsón, gyorsan szaporítható. Az elhanyagolt sövény is erős visszavágás után újra rendezhető. A madarak fészkelőhelyként is kedvelik, de fekete, (nekünk) mérgező bogyója is fontos táplálék számukra. Hátránya, hogy sűrű gyökérrendszere megnehezíti a környező növények életét.

het sovenynoveny 08

het sovenynoveny 09

7. Örökzöld puszpáng

Az örökzöld puszpáng kedvelt sövénynövény, de az utóbbi időkben sok a gond vele, egy kártevő, a selyemfényű puszpángmoly tarra rágja a növényeket. Humuszban, tápanyagban gazdag jó vízáteresztő, nem túl száraz talajt kedvel. Napos-félárnyékos helyre is ültethetjük. Lassan nő, de nagyon sűrűvé válik, évente kell metszeni. Hosszú életű, az erős visszametszést is jól tűri.

het sovenynoveny 11

het sovenynoveny 10

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR