Fagy, hőség, szárazság: ezek a fásszárúak jól tűrik a megváltozott klímát

Fagy, hőség, szárazság: ezek a fásszárúak jól tűrik a megváltozott klímát

Kevesebb gond.

Egyre forróbb és szárazabb nyarak, heves esőzések, kemény fagyok: számos fásszárú megsínyli a klímaváltozást, hervadnak a leveleik, kártevők, kórokozók fertőzik őket, legyengülnek, pusztulnak a folyamatos stresszhatásoktól. Akadnak viszont olyan cserjék és fák, amelyek jól bírják a megváltozott körülményeket, ezeket érdemes a kertbe vagy a városi parkokba, utcákba ültetni.

Az alábbi fajok eredeti élőhelyükön is hozzászoktak a szélsőséges időjáráshoz:

Ezüsthárs (Tilia tomentosa)

Robusztus alternatívát jelent a kevésbé szárazságtűrő nagylevelű hárshoz képest. A levelek fonákja ezüstös: forróság esetén a fa a leveleket úgy forgatja, hogy a világos levélfonák visszaverje a napsugarakat. Az ezüsthárs valószínűleg a Balkán és Törökország területeiről származik, így a nyári kánikula és az erős fagyok nem ismeretlenek számára. A fa kb. 25 méter magasra nő.

fagy hoseg szarazsag 02

Közönséges gyertyán (Carpinus betulus)

Rendkívül klímatoleráns és alkalmazkodó faj. Jól bírja a hosszabb száraz időszakokat és meleget. Mindenféle formára alakítható metszéssel, ezért sűrű, zöld sövényként is mutatós.

fagy hoseg szarazsag 03

Mézalmácska (Amelanchier lamarckii)

Már több száz éve vadon nő Európában, eredetileg Észak-Amerikából érkezett. A bokor vagy kis fácska télállósága kiváló, és a széllel szemben is ellenálló. A városi klíma sem károsítja, de a szárazságot, időszakos nedvességet is elviseli.

fagy hoseg szarazsag 04

Mezei juhar (Acer campestre)

A természetben is előfordul Dél-Európa melegebb, de Kelet-Európa hidegebb területein is. Az őshonos fafaj tolerálja a nyári kánikulát és szárazságot, de a fagy és a légszennyezés sem viseli meg. Sövénynövényként is ültethető, metszhető.

fagy hoseg szarazsag 05

Korai juhar (Acer platanoides ‘Globosum’)

Kompakt növekedésű fácska, karakteres kerek koronával. Jól tűri a városi klímát és a rövid ideig tartó szárazságot is. A talajjal szemben nem támaszt különösebb igényeket, minden élőhelyen megél, akár napos, akár félárnyékos.

fagy hoseg szarazsag 09
Babij

Ostorménfa (Viburnum lantana)

Krémfehér virágait május-júniusban hozza, a fa 2-3 méter magasra nő. Ápolása nem bonyolult, laza meszes talajra ültessük. Jól bírja a városi klímát, a napot és a félárnyékot is. Elviseli a nyári hőséget és a szárazságot is.

fagy hoseg szarazsag 07

Fekete törpeberkenye (Aronia melanocarpa)

Jóformán minden talajon megél, a nedves agyagtól a szárazabb homokig. A cserje eredetileg Észak-Amerikából származik. Elviseli a kemény fagyot, a szelet, sőt megörvendeztet minket májusban a fehér virágaival, később pedig ehető, vitamindús bogyóival.

fagy hoseg szarazsag 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR