5 virágos bokor a kertben, amit nem szükséges metszeni

5 virágos bokor a kertben, amit nem szükséges metszeni

Természetesen szép növekedésűek.

A késő tél és a kora tavasz hagyományosan a metszés ideje. Azonban nem minden kerti fásszárúnak van szüksége visszavágásra ahhoz, hogy megfelelően növekedjen.

Tél végén, amint a hőmérő higanyszála -5 °C fölé kúszik, a kertészek számára elindul a metszési szezon. Ebben az időpontban nem csak jobban látható a fa lomb nélkül, de elegendő tápanyagot is raktároz ahhoz, hogy az erőteljesebb visszavágás után újra ki tudjon hajtani.

A csonthéjasok és bogyósgyümölcsűek esetén a visszavágás szinte kötelező, a formára vágott (pl. gömbkoronát nevelő) fáknál pedig a kívánt alak megtartása miatt ajánlott. Azonban nem minden fásszárú igényli a metszést, sőt akadnak, amelyek kifejezetten rosszul tűrik a visszavágást.

A díszcserjék különféle természetes koronaformákkal rendelkezhetnek. A rövidebb életű fajok, például az aranyvessző vagy az orgona, mindig új hajtásokat hoznak az alapból, vagy akár a középső, idősebb ágakból. Ezek a bokrok néhány év múlva elveszítik a vitalitásukat és virágzóképességüket, ha nem tudnak megújulni. Ezért ajánlott rendszeresen szellősebbé, világosabbá tenni metszéssel a koronájukat, és pár évente radikálisan visszavágni.

A másik csoportot viszont azok a cserjék képzik, amelyek maguktól is szép, egységes koronaformát hoznak létre, és a korral egyre dúsabbá, virágzóbbá válnak. Esetükben az új hatások az idősebb ágak csúcsrügyeiből, vagy a felső részén elhelyezkedő oldalrügyeiből származnak.

5 olyan növényt mutatunk, amelyeket nem szükséges (sőt inkább ártalmas) metszeni

Varázsmogyoró (vagy csodamogyoró)

A varázsmogyoró mindegyik fajtája rosszul tűri a metszést, nehezen hajtanak ki újra. Sem a látvány, sem egészségügyi okok miatt nem indokolt a vágásuk. A rossz helyen lévő, zavaró egy-két ág levágása megengedhető, és a vázába is kerülhet néhány hajtás, de ennél drasztikusabb metszést ne alkalmazzunk. A növény nagyon rosszul tolerálja a vágási sérüléseket, és nagy szerencse kell ahhoz, hogy kihajtson újra az idősebb ágakból. A fiatalabb hajtások jobban tűrik a formailag szükséges korrekciót, de csak annyit vágjunk, amennyire feltétlenül szükség van.

cserjek nem kell metszeni 01

Magnólia

A magnólia természetes módon is szépen, dúsan elágazón nő. Az erőteljesebb vágásokra ugyanolyan érzékeny, mit a varázsmogyoró. Különösen tavasszal, amikor nagyobb ágakat kell eltávolítani, sok növényi nedvet veszít, a vágási felületek pedig rendkívül lassan gyógyulnak, így a fertőzésveszély is jóval tovább tart. A magnólia nedvkeringése már nagyon hamar megindul. A tavaszi metszés elvon rengeteg fontos tápanyagot és folyadékot, amelyekre a virágzáshoz van szüksége. Ha muszáj metszéssel korrigálni a fa növekedését, akkor azt késő nyáron tegyük, akkor már nem fog annyi bimbóban kárt tenni a művelet.

cserjek nem kell metszeni 02

Ujjasjuhar (legyezőlevelű juhar)

Az ujjasjuhar (Acer palmatum)  akkor a legszebb, ha zavartalanul nőhet. Bár nem a virágzó cserjék közé tartozik, hasonló érzékenységet mutat a metszés irányába. Ágai nem öregszenek, a korral együtt egyre sűrűbbek lesznek, és dús levéltetőt hordanak, ezért a természetes növekedésükben kell meghagynunk őket. Ha formára szeretnénk alakítani, akkor ezt fiatal korban végezzük. Az idősebb ágak metszés után hosszan nedvedzenek, sokáig fogékonyak a gombás betegségekre. Ha vastagabb ágat vágunk ki középről, ott megszűnhet a növekedés, nem hajt ki újra, tönkretéve ezzel a fát. Ha muszáj metszenünk, azt késő nyáron iktassuk be!

cserjek nem kell metszeni 03

Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus)

Ez a cserje nem olyan érzékeny a metszésre, viszont esetében nem szükséges alakítani. A legszebb formát akkor veszi fel, ha háborítatlanul tud növekedni, mutatós, gömb alakú koronát épít, vörösre színeződő levelekkel. A sövénynek nevelt bokrok még akár sövényvágóval is kezelésbe vehetők gond nélkül, viszont ha van lehetőségünk, inkább hagyjuk ezt a fácskát a maga szépségében érvényesülni.

cserjek nem kell metszeni 04

Pompásvirágú som

A pompásvirágú som, a csillagsom és több somhibrid a magnóliához hasonló metszést igényel. Nem jól regenerálódnak, ezért jobban tesszük, ha nem vágjuk vissza őket. Mivel a növény nem öregszik, viszont évről évre virágzik, egyszerűen hátradőlhetünk és gyönyörködhetünk benne. Egyetlen kivétel akad, a ’Venus’  nevű hibridfajta rendszeres metszést igényel, mivel igen erőteljes növekedésű, viszont rosszul ágazódik. A tavaszi hajtáscsúcsok rendszeres megrövidítésével teltebb, tömörebb koronaformát hozhatunk létre.

cserjek nem kell metszeni 05

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?