Metszőolló több méretben, kialakításban – mégis melyiket válasszam?

Metszőolló több méretben, kialakításban – mégis melyiket válasszam?

Videó segít megkönnyíteni a választást.

A metszőollóknak számos méretük van, a közülük való választáshoz az alábbiak a fontosak: a pengék hossza, a pengék nyílása, a nyelek hossza, a nyitott olló átfogása, a csukott olló körfogata, az olló tömege (súlya).

Vannak egyszerű esetek is. Ha kicsi a tenyerem, rövidek az ujjaim, és vékony vesszőket akarok vágni – például szőlőt, őszibarackot, – akkor kis ollót választok. Jobb kézbe Felco 14, Felco 6, bal kézbe Felco 16. Ha egész nap akarok dolgozni, akkor forgónyelűt, jobbkezesben Felco 15, Felco 12, balkezesben Felco 17.

metszoollo meretek 02

A másik egyszerű eset, ha széles a tenyerem, hosszúak az ujjaim, és vastag ágakat is akarok vágni, akkor nagy ollót választok, jobb kézbe Felco 8, bal kézbe Felco 9. Egész napos kemény munkához forgónyelűt, jobbkezesben Felco 7, balkezesben Felco 10.

metszoollo meretek 03

Az összes többi eset bonyolultabb. Vastagabb ágak átvágásához hosszabb penge kell, de ha nem elég nagy a kezem, akkor nem nyílik nagyra a hosszú penge sem. Ilyenkor kisebb ollót kell választanom, és kétszerre vágom át a vastagabb ágakat.

Célszerű, ha a nyelek egy hajszálnyira kilógnak a tenyeremből, mert különben egy óra múlva a végük már nyomná a tenyérszélemet. Ha a nyelek nagyon túlérnének a tenyeremen, akkor fölös súlyt tartok a kezemben. A tenyeremhez képest hosszú nyeleket nem tudom átfogni, az ilyen olló csak félig nyílik ki a kezemben.

metszoollo meretek 04

A Felco 13-as modellje átmenet az egy- és kétkezes ollók között; ha vastagabb ágat (20 mm átmérő fölött, de legfeljebb 30 mm-ig) fogunk be a pengék közé, akkor a jobb kezünk ujjai mellett még a bal kezünk tenyerével is besegíthetünk a vágásba, a vágópenge meghosszabbított nyelén.


Végül a legfontosabb szempont, hogy a csukott ollót ne érje körbe a kezem. Azaz a vágás utáni pillanatban nagy sebességgel becsukódó ollón a körmeim ne ütközzenek a másik nyélnek, és semmiképpen se szoruljanak az ujjhegyeim a két nyél közé. Mindkettő fájdalmas élmény. Azonnal nagyobb méretű ollóra kell váltanom.

metszoollo meretek 06

A forgónyél eleve vastagabb méretezése csökkenti a körömtörés és az ujjhegy ütközés valószínűségét, így az extra nagy kezűek inkább forgónyelet válasszanak. Ugyanez okból a kisebb forgónyelű ollókat a közepes vagy nagyobb tenyerűek is választhatják. Az ő kezükben a kis ollók pengéi is igen nagyra nyílnak.

További hasznos növény- és kertápolási tanácsok a hobbikert.hu videócsatornáján.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR