5 tipp a rózsák ápolásához a nyár közepén

5 tipp a rózsák ápolásához a nyár közepén

Formába rázás.

A rózsák a kertek királynői, szépséges virágaikkal örvendeztetnek meg minket szinte egész nyáron. Cserébe szánjunk rájuk egy kis időt július-augusztusban is, hogy minél tovább gyönyörködhessünk a szirmaikban.

5 tanács a rózsák nyári gondozásához:

1. Megfelelően öntözzünk a kánikulában

A rendszeres öntözés fontos, noha a rózsák néhány nap szárazságot elviselnek. Azért, hogy elkerüljük a gombás fertőzések terjedését, alulról locsoljuk a növényt, hogy a levelek szárazak maradjanak. Egy kis gödör a növény töve körül megakadályozza, hogy az öntözővíz elfolyjon. A rózsák különösen örülnek az esővíznek vagy az állott csapvíznek.

rozsak nyar kozepen 02

2. Némileg lazítsuk meg a földet

Hosszabb aszályos időszak után a rózsa körül lazítsuk meg a földet, hogy levegősebb, könnyebb legyen a talaj, ne tömörödjön a gyökerek körül és az öntözővíz is eljusson a gyökerekig.

3. Trágyázás és metszés

Július eleje után adjuk az utolsó adag trágyát a rózsának, hogy a fagyokig legyen ideje az új hajtásoknak a fásodásra. Egyben az elvirágzott hajtásokat vágjuk vissza az első teljesen kifejlett levélpárig, hogy a növény ne fordítson feleslegesen energiát a termésképzésre.

rozsak nyar kozepen 03

4. Szabaduljunk meg a vadhajtásoktól

A rózsa oltási pontja alatt vagy körül gyakran törnek elő vadhajtások, ezeket időben el kell távolítanunk, mivel ha ezt elmulasztjuk, egyre erőteljesebbek lesznek és túlnövik a nemest. Fontos, hogy ne csak felül vágjuk vissza őket, hanem közvetlenül az előtörés helyén, az alvórügyekkel együtt távolítsuk el őket.

5. A gombás betegségektől minél előbb szabaduljunk meg

A rózsa diplokarponos levélfoltosságának fertőzése esetén szedjük le a fertőzött leveleket, gyűjtsük össze a földről is és semmisítsük meg őket. Hozzunk új földet vékony rétegben a rózsa köré, hogy a spórák ne tudjanak továbbterjedni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR