A rózsák tavaszi metszésénél nem mindegy, hogy milyen rózsáról beszélünk

A rózsák tavaszi metszésénél nem mindegy, hogy milyen rózsáról beszélünk

Bokros vagy hibrid?

A tavaszias idő megérkeztével szívesen indulunk a kertbe, hogy megmetsszük a fákat, bokrokat a kimerítő tél után. Mielőtt a rózsák vágásához fognánk, ismerkedjünk meg a különféle fajok metszésének alapjaival.

Elsősorban a vadrózsákat és a kerti rózsákat fontos elkülöníteni. A vad fajokat, mint például a gyepűrózsát (Rosa canina)  vagy a vöröslevelű rózsát (R. glauca)  egyáltalán nem kell metszenünk, vagy csak nagyon ritkán. Ez a szabály érvényes a talajtakaró rózsákra, valamint a bokros növekedésű és kúszófajokra is. Csak akkor kell elővennünk a metszőollót, ha gyengén nőnek, ekkor egy visszavágással erőteljesebb növekedésre, elágazódásra serkenthetjük őket. Ezenkívül csak a beteg, sérült, elfagyott ágakat vágjuk le.

Az erős növekedésű rózsafajokkal szemben a tea- és hibridrózsákat metszeni szükséges. Minden évben tavasszal ajánlatos megdolgoztatnunk a metszőollót. Minél gyengébben nő egy fajta, annál erőteljesebben kell metszenünk. Ennek köszönhetően virágban gazdagok, életerősek maradnak, sűrűbben elágaznak és új virágszárakat hoznak. Legkésőbb nyár elején újra virágosak, bokrosak.

A magastörzsű rózsák különleges helyet foglalnak el. A törzses rózsáknál a túl tömött koronát szükséges lazítani, szellősebbé tenni, a hosszú hajtásokat pedig rövidíteni. A hibrid magastörzsűeket viszont ugyanolyan erősen vágjuk vissza, mint a bokorrózsákat.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR