A rózsák tavaszi metszésénél nem mindegy, hogy milyen rózsáról beszélünk

A rózsák tavaszi metszésénél nem mindegy, hogy milyen rózsáról beszélünk

Bokros vagy hibrid?

A tavaszias idő megérkeztével szívesen indulunk a kertbe, hogy megmetsszük a fákat, bokrokat a kimerítő tél után. Mielőtt a rózsák vágásához fognánk, ismerkedjünk meg a különféle fajok metszésének alapjaival.

Elsősorban a vadrózsákat és a kerti rózsákat fontos elkülöníteni. A vad fajokat, mint például a gyepűrózsát (Rosa canina)  vagy a vöröslevelű rózsát (R. glauca)  egyáltalán nem kell metszenünk, vagy csak nagyon ritkán. Ez a szabály érvényes a talajtakaró rózsákra, valamint a bokros növekedésű és kúszófajokra is. Csak akkor kell elővennünk a metszőollót, ha gyengén nőnek, ekkor egy visszavágással erőteljesebb növekedésre, elágazódásra serkenthetjük őket. Ezenkívül csak a beteg, sérült, elfagyott ágakat vágjuk le.

Az erős növekedésű rózsafajokkal szemben a tea- és hibridrózsákat metszeni szükséges. Minden évben tavasszal ajánlatos megdolgoztatnunk a metszőollót. Minél gyengébben nő egy fajta, annál erőteljesebben kell metszenünk. Ennek köszönhetően virágban gazdagok, életerősek maradnak, sűrűbben elágaznak és új virágszárakat hoznak. Legkésőbb nyár elején újra virágosak, bokrosak.

A magastörzsű rózsák különleges helyet foglalnak el. A törzses rózsáknál a túl tömött koronát szükséges lazítani, szellősebbé tenni, a hosszú hajtásokat pedig rövidíteni. A hibrid magastörzsűeket viszont ugyanolyan erősen vágjuk vissza, mint a bokorrózsákat.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?