'Rosa Matchis': egy új rózsafajta született, megható történettel

'Rosa Matchis': egy új rózsafajta született, megható történettel

Vérvörös hála.

2022. június 5-én egy különleges, új rózsafajta névadóját tartották egy szokatlanul vidám ünnepség keretében. A Hollandiában rendezett Floriade Expo 2022 egyik eseményeként „keresztvíz” alá tartott növény egy szomorúan induló, de boldogan végződő történet emlékét őrzi.

Az új, 'Rosa Matchis' névre keresztelt növény ugyanazt a nevet viseli, amit egy alapítvány: ez a szervezet segít a különféle, súlyos vérképzőszervi betegségekkel élőknek lehetséges donort találni, hogy mielőbb elvégezhessék az őssejt-transzplantációt.

Patrick Wijnhovent, a Wanssumban élő rózsatermesztőt leukémiával diagnosztizálták 24 évvel ezelőtt, 28 éves korában. Jó néhány hatástalan kezelést követően már csak egy reménye maradt: az őssejt-transzplantáció. A családjában azonban nem volt alkalmas donor, ezért megkezdődött a megfelelő személy felkutatása. Annak esélye, hogy ezt valaki megtalálja, egyéntől is függ, de akár 1:50 000-hez is lehet.

Szerencsére Patrick esetében a Matchis Alapítvány sikerrel járt: külföldön egy alkalmas anonim donorra akadtak. 24 évvel ezelőtt sikeresen túljutott a férfi ezen a műtéten, később megházasodott és két gyermeke is született.

Patrick Wijnhoven rendkívül hálás a második esélyért, amit kapott. Küldetésének érzi, hogy felhívja a figyelmet az elegendő donor szükségességére. Ráadásul mindezt nagyon szép módon teszi: egy vörös kerti rózsával, amit Jan Spek (Boskoop) segítségével ő maga szelektált.

A színe nem véletlen, a vérre és a vérrákra utal, amiből a férfi kigyógyult. A rózsa értékesítése utáni bevétel egy részét pedig a Matchis Alapítványnak juttatják.

uj rozsafajta meghato tortenet 02
dewilde.nl

Évekig tart, amíg egy nemesített rózsafajta a kertészetekbe kerül. 2015-ben keresztezés útján állították elő az új fajtát, de az egyáltalán nem biztos, hogy az ezernyi keresztezésből akár egy is sikeres, jó eredményt hoz. Ez szimbolikus jelentőségű is, nem lehet nem észrevenni a párhuzamot Patrick gyógyulásának folyamatával.

Az új fajta már kapható a De Wilde rózsakertészetben. Szabadföldbe vagy cserépbe is ajánlott, júniustól késő őszig hozza virágait.

Forrás, bevezető kép: floraldaily.com

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR