Mi célt szolgál a rózsák töltögetése?

Mi célt szolgál a rózsák töltögetése?

Fagyvédelem.

Némely rózsafajokat, fajtákat védenünk kell a fagytól, de pontosan melyek ezek? Eláruljuk!

A bokor-, kerti és kúszórózsák oltása leggyakrabban az alany gyökérnyakánál történik. Az oltás helye érzékeny, a téli hidegben védenünk kell ezt a területet.

Különösen tél végén fenyeget a veszély, hogy a felszín felmelegedése és az erős napsugarak miatt károsodhat a növény. Ezért fontos a rózsák töltögetése, kupacolása, így az oltási pontot megvédjük a fagykártól. A kúszórózsákat is védhetjük, ha tűleveles gallyakat akasztunk az ágakba szélvédelemként és árnyékolásként.

rozsak toltogetese 02

A töltögetéshez humuszos földet, laza komposztot vagy (földből és komposztból készült) keveréket használhatunk. A hajtások alapját fedjük 15-20 cm magasan és tegyünk további fenyőgallyakat az ágakra – ezek védenek a kiszáradás, a jeges szél és a téli nap ellen.

Amint újra kezdenek a rózsák hajtani és nem várható már fagy, eltávolíthatjuk az ágakat, a földet vagy a komposztot. A téli védelem megszüntetésére jó időpont március-április, amikor az aranyvessző bontja a szirmait. A földet rögtön az ágyásban is szétoszlathatjuk. Lehetőség szerint felhős napot válasszunk, így a rózsák lassan szokhatnak hozzá a napfényhez.

A magastörzsű rózsáknál az érzékeny területet nem az ágak alapjánál, hanem a koronában találjuk. Ezért a rózsák koronáját gyapjúfóliával vagy jutazsákkal kell védenünk. Ha túl nagy a befedendő rész, akkor ősszel megrövidíthetjük metszéssel az ágakat, legfeljebb harmadukkal visszavágva. Mielőtt a védelmet feltesszük, távolítsuk el az elszáradt virágokat és az utolsó leveleket, hogy ne rohadjanak be. Ezeknek a rózsáknak is készíthetünk „meleg talpat”, ha feltöltjük az alapot a talaj és komposzt keverékével.

rozsak toltogetese 03

A cserépben vagy dézsában nevelt rózsák esetében a föld teljesen át tud fagyni. Így megkeményedve, a növény nem jut több vízhez és elpusztul. Emiatt fontos, hogy ezeket a rózsákat fagymentes helyre vigyük, a pincébe vagy fűtetlen télikertbe. Amennyiben erre nincs lehetőség, állítsuk a cserepet egy szigetelő polisztirollapra és tekerjük körbe buborékfóliával, kókuszrostanyaggal. A föld feletti részeket jutazsákkal, gyapjúfóliával érdemes borítani.

A talajtakaró rózsáknak nincs szükségük téli védelemre, ezeket ugyanis általában dugványokkal szaporítják.

Növelhetjük a rózsák télállóságát, ha júliustól már nem trágyázzuk nitrogénnel, augusztus végén pedig speciális káliumtrágyát adunk neki.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR