6 gyümölcs, amely eddig bújkált előled

6 gyümölcs, amely eddig bújkált előled

De most leleplezzük őket! Készülj fel, mert olyan gyümölcsöket mutatunk, amelyeket valószínűleg még sosem láttál.

Ideje, hogy közelebbről is megismerkedjünk azokkal a furcsának tűnő gyümölcsökkel (legalábbis párral), amelyek felett általában átsiklik a tekintetünk a hipermarketek zöldség-gyümölcs osztályán!

A Föld gyümölcseinek sokfélesége egyszerűen lenyűgöző. Vannak gyümölcsök, amelyekről soha még csak nem is hallottunk, pedig hazájukban csodagyümölcsként tartják azokat számon. Mások, mint például az alábbiakban bemutatásra kerülők, bár nem tartoznak a csodagyümölcsök közé, igen ízletesek, de legrosszabb esetben is minimum érdekesek. Ha pedig valami érdekes, az méltán tarthat igényt a turisták, világutazók vagy általában az egzotikumokat kedvelők érdeklődésére.

A kevésbé közismert gyümölcsök közül jó néhány nálunk is kapható. Sok azonban nem élné túl a hosszú utat, amíg a távoli vidékekről eljutna hozzánk. Azok, amelyeknek ez mégis sikerül, a legtöbbször igen borsos az áruk.

Következzen tehát hat gyümölcs a sok százból, amelyeknek talán még a létezéséről sem tudtunk eddig!

Akiszilva

Az akiszilva (Blighia sapida) alakja a körtére emlékeztet, és ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a licsi. Jamaica nemzeti gyümölcse, amely az ország egyik tradicionális ételének – az akiszilvás sós tőkehalfilének – a hozzávalója. A gyümölccsel azonban nem árt óvatosnak lennünk: ha nem elég érett és tiszta, akkor a "jamaikai hányás" tüneteit okozhatja, amely betegség pont olyan rémes, mint amilyennek hangzik.

Akiszilva

Kiwano, tüskés uborka

A "gömbhalgyümölcs" néven is emlegetett tüskés uborka az uborkafélékhez hasonló kúszónövény. Igen különös kinézetű: külseje élénk narancssárga, tüskés. Húsa élénk zöld, az uborkáéhoz hasonlóan roppanós, kocsonyás állagú. Ízét a cukkiniéhez és a banánéhoz egyaránt hasonlónak tartják. Hogy mégis melyikre emlékeztet jobban, mindenki döntse el magának!

ismeretlen gyumolcsok 01

Szúrszop, graviola

A szúrszop a Közép- és Dél-Amerikában őshonos tüskés annóna (Annona muricata) termése, alakja a mangóéhoz hasonló. Ízre olyan, mint az eperrel keresztezett ananász, krémes állaga a banánéhoz hasonló. Röviden szólva lédús, aromás gyümölcs, amelyből finom italok, turmixok is készíthetők. Nem utolsósorban pedig öregedést késleltető hatást is tulajdonítanak neki.

A Palmira-pálma gyümölcse

A Palmira-pálma (Borassus flabellifer) lapítottan gömbölyded, tövénél több pikkelylevéllel borított gyümölcsét az Indiában élő brit bevándorlók "ice-apple"-nek hívják. Dél-Indiában elterjedt elnevezései a nungu és a tari. Kelet-Ázsia egyes részein, például Vietnamban is előfordul. A termés húsa édes, magjai kocsonyásak. Húsos, rostos szára is ehető, például megpirítva fogyasztják.

Jabuticaba, zsabotikába

A Brazíliában és Dél-Amerika más országaiban őshonos jabuticaba szőlőszerű termése közvetlenül a fatörzsön nő. Tulajdonképpen egyfajta bogyótermésről van szó. A lilás-fekete gyümölcs finom dzsemek és édességek közkedvelt hozzávalója.

ismeretlen gyumolcsok 02

Rambután, hamis licsi

A "rambutan" szó jelentése a maláj nyelvben "haj", ami nem véletlen: a termést puha tüskében végződő szemölcsök borítják. A héjából kibontott gyümölcs áttetsző, gyöngyházfényű, kocsonyás állagú magköpeny, amely a licsinél kissé keményebb és virágosabb ízű. Indonéziában az egyik legkedveltebb gyümölcs.

ismeretlen gyumolcsok 03

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR