Fügét mutat Bálint gazda. Tényleg!

Fügét mutat Bálint gazda. Tényleg!

Az intim testrészek takarásán túl még rengeteg haszna és érdekessége van a füge levelének, gyümölcsének, de még a virágainak is. Megnézhetjük közelebbről.

A klimatológia avatott tudósai azt állítják, hogy a Föld hőmérséklete az üvegházhatás következtében folyamatosan emelkedik és ennek jelentős következményei várhatók a növényállományban is. Aki ezt elhiszi, bizonyára összefüggésbe hozza azzal a tapasztalattal, hogy egyes melegigényes növények mostanában jobban elviselik a téli időjárást, mint korábban. Ez lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a kertek napos, védett, meleg helyére fügebokrot telepítsünk.

A füge az egyik legősibb kultúrnövény

Hozzánk először a török hódoltság idején jutott el, Budán, a Gellért hegy lejtőin, a mohamedán bortilalom miatt kivágott szőlő helyére telepítették és a gyümölcsét ott rendszeresen beérlelte. Ennek ellenére a kertészek óvakodnak a fügebokor ültetésétől, mert a téli fagyok nagyon megviselik a növényeket. Emelkedő hőmérséklet mellett ez a kockázat számottevően lecsökkenhet.

Mutató- és középső ujjad között hüvelykujjad fölső perce

A füge igen különös növény. Tavasszal későn ébred, a tapasztalatlan kertész már-már azt hiszi, hogy ki se hajt, amikor a rügyek bontakozni kezdenek. Levelei szépek, nagyok, öblösen karéjosak, ezért az antik görögök és a rómaiak a szobrok intim részeinek eltakarására használták. A fügemutatás is ősi szokás volt; hogy mit jelentett, azt az érdeklődőknek különórán szívesen elmondom.

Mire hasonlít a fügefalevél?

Mindig kétszer virágzik

A fügebokor ősszel és tavasszal virágzik. Az őszi virágokból fejlődő gyümölcs kedvező körülmények között áttelel, és nyár elején érik be, gyakran azonban elfagy és lehull. Biztosabban fogyasztható a tavaszi virágból fejlődő gyümölcs, amely augusztus és az első fagyok között érik.

A gyümölcs maga a virágzat

A fügének úgynevezett serlegvirágzata van: a sok száz, parányi virág a serleg belső falán helyezkedik el. Megporzásra nincs szüksége, de magot se érlel. A gyümölcs frissen igen kellemes zamatú, de dzsemet, bort és pálinkát is lehet belőle készíteni. A hazai termésű füge aszalásra nem alkalmas.

Szétbontva

Jól takarjuk be!

A bokor sarjról és bujtással könnyen, házilag is szaporítható, de a faiskolákban is kapható. A fügebokrot ősszel be kell takarni. Az ágakat először összekötjük, a közüket falevéllel megtömködjük és körülkötjük náddal, napraforgó vagy kukoricaszárral. Mellőzzük a műanyag fólia használatát. A fügének jelentős kártevői és betegségei nincsenek, vegyi növényvédelemre nem szorul. Igazi, tőről metszett bio-növény!

Hol kapható? >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR