Datolyaszilva-szüret a házikertben

Datolyaszilva-szüret a házikertben

A datolyaszilva nem mindennapi gyümölcs, pedig a többi hazai házikerti gyümölcs mintájára termeszthetjük, terebélyes és télálló fává nő.

A Diospyros kaki latin névre hallgató kakiszilva neve nem túl bizalomgerjesztő, ezért általában datolyaszilva vagy hurma néven értékesül. A Gellért-hegy déli oldalán, a Budai Arborértumban megcsodálható, hogy akár 20 méter magas fává is nőhet, hatalmas gyümölcsterméssel.

Nem szükséges aggódnunk a téli hideg miatt sem, mert ha már fává nőtt, kevésbé érzékeny a fagyokra. Csak annyira, amennyire a legtöbb gyümölcsfánk, például az őszibarack. Célszerű persze déli fekvésű helyre telepíteni, mert kedveli a meleget.

Itt még éretlen

Gyümölcse húsos, a kajszihoz hasonló, mézédesre érő. A piacon kapható példányok többnyire éretlenek, utóérőek (mint ahogy érett őszibarackot sem nagyon lehet kapni, mert túl sérülékeny ahhoz, hogy teljes érettségben a polcokra kerüljön). Érett gyümölcséből szörpöt, lekvárt, befőttet is készíthetünk.

Sorakoznak

Bőrszerű, nagy méretű levelein azért látszik, hogy déli vendég nálunk. Ha nem szedjük le a gyümölcseit, akkor még lombullás után is a fán sárgállanak.

Vannak önmeddő és öntermékeny fajtái, a gyümölcs is sokféle színben pompázhat a sötétvörös és narancs között. Magos és magtalan fajták is kaphatók. A faiskolák manapság már akár több fajtát is tartanak készleten, mert egyre keresettebb gyümölcs.

Kettévágva

A fa gömbkoronát nevel, csak alakító metszés szükséges számára. Nem sok kártevője él hazánkban, ezért nagyon egyszerű a növényvédelme is. Jól tűri a szárazságot, és kevésbé igényes a talajokra is. Természetesen a gondoskodást – mint minden gyümölcstermő növény – hálásan fogadja, extra gyümölcsterméssel honorálja.

felco shop hu 03A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR