Datolyaszilva-szüret a házikertben

Datolyaszilva-szüret a házikertben

A datolyaszilva nem mindennapi gyümölcs, pedig a többi hazai házikerti gyümölcs mintájára termeszthetjük, terebélyes és télálló fává nő.

A Diospyros kaki latin névre hallgató kakiszilva neve nem túl bizalomgerjesztő, ezért általában datolyaszilva vagy hurma néven értékesül. A Gellért-hegy déli oldalán, a Budai Arborértumban megcsodálható, hogy akár 20 méter magas fává is nőhet, hatalmas gyümölcsterméssel.

Nem szükséges aggódnunk a téli hideg miatt sem, mert ha már fává nőtt, kevésbé érzékeny a fagyokra. Csak annyira, amennyire a legtöbb gyümölcsfánk, például az őszibarack. Célszerű persze déli fekvésű helyre telepíteni, mert kedveli a meleget.

Itt még éretlen

Gyümölcse húsos, a kajszihoz hasonló, mézédesre érő. A piacon kapható példányok többnyire éretlenek, utóérőek (mint ahogy érett őszibarackot sem nagyon lehet kapni, mert túl sérülékeny ahhoz, hogy teljes érettségben a polcokra kerüljön). Érett gyümölcséből szörpöt, lekvárt, befőttet is készíthetünk.

Sorakoznak

Bőrszerű, nagy méretű levelein azért látszik, hogy déli vendég nálunk. Ha nem szedjük le a gyümölcseit, akkor még lombullás után is a fán sárgállanak.

Vannak önmeddő és öntermékeny fajtái, a gyümölcs is sokféle színben pompázhat a sötétvörös és narancs között. Magos és magtalan fajták is kaphatók. A faiskolák manapság már akár több fajtát is tartanak készleten, mert egyre keresettebb gyümölcs.

Kettévágva

A fa gömbkoronát nevel, csak alakító metszés szükséges számára. Nem sok kártevője él hazánkban, ezért nagyon egyszerű a növényvédelme is. Jól tűri a szárazságot, és kevésbé igényes a talajokra is. Természetesen a gondoskodást – mint minden gyümölcstermő növény – hálásan fogadja, extra gyümölcsterméssel honorálja.

 ***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR