7 ötletes tartó a magoknak, a palántázás kezdeteihez

7 ötletes tartó a magoknak, a palántázás kezdeteihez

Hasznosíts vagy csináld magad!

Februárban már biztosan megjelennek a vetőmagok a boltok polcain, egyes növényfajoknál ideje nekikezdeni a palántázásnak. Gondolkodjunk környezettudatosan, és lehetőség szerint már a magvetés is újrahasznosított, otthon készített edénykékbe, poharakba, tartókba történjen. Így nem csak a természetet óvjuk, de takarékoskodunk is. Ráadásul ezek a lebomló, környezetbarát tartók egyből a földbe ültethetőek majd tavasszal. Nem kell bolygatni a palántákat, több marad életben közülük és a saját dolgunkat is megkönnyítjük.

Nézz körbe, mit tudnál hasznosítani otthon! Jöhet a WC-papír guriga, újságpapír, tojáshéjak, tojástartó kartondoboz, stb. Aki nem talál otthon alapanyagokat, akár saját maga is készíthet palántanevelő edénykét!

7 remek ötletet mutatunk

1. WC-papír gurigák

Nagy előnye, hogy egy az egyben kiültethetőek a palánták a gurigákkal együtt.

7 otletes palantazo 03 
Stacie

2. Gabonapelyhes dobozka

Hasznosítsd újra a kartondobozokat, pl. a gabonapelyhes dobozt. Ehhez először készíts egy papírpépet, majd adj hozzá lisztet. Öntsd a pépet muffin vagy sütiformába. Amikor megszárad, megkeményedik, lesz egy csinos kis tartód, amibe elvetheted a magokat.

3. Papírpépből készült tartók

Bármilyen (nem festett, színes) papírt felhasználhatsz, csak aprítsd össze. Utána ugyancsak papírpépet kell készíteni, majd formában megszárítani.

7 otletes palantazo 07

4. Tojáshéjak

Ezek aztán a természetes magnevelő edénykék! Ügyelj arra, hogy a tojás feltörését óvatosan végezd, és viszonylag ép héjakat kapjál. Fúrj egy aprócska lukat a tojáshéj aljába, hogy a felesleges vizet el tudjad vezetni.

7 otletes palantazo 06
Personal Creations

5. Tojástartó kartondoboz

A tojástartót vágd vagy tépd szét, így rengeteg kis pohárkát kapsz, mindegyikbe egy-egy növényt érdemes vetni. Ezeket aztán, ha a palánta megnő, rögtön kiültetheted, hiszen a papírkarton lebomlik.

7 otletes palantazo 02
DanaK~WaterPenny

6. Újságpapír tartók

A cserép alakra tekert újságpapír kiválóan használható palántázáshoz. Ha nem sikerül elsőre, próbáld egy konzervdoboz segítségével kialakítani a formát.

7 otletes palantazo 04
tamadhanaval

7 otletes palantazo 05
Natalia Wilson

7. Papírpoharak

Akár használt poharakat is újrahasznosíthatsz a palántaneveléshez. Ne felejtsd el kfúrni az aljukat, a víz elvezetéséhez!

Nagyon fontos, hogy ezekben a parányi tartókban lévő földet könnyű kiszárítani, de túllocsolni is. A rendszeres öntözés elengedhetetlen, de nem könnyű megtalálni az optimális egyensúlyt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR