Paradicsom nevelése magról: márciusban, az ablakpárkányon kezdődik

Paradicsom nevelése magról: márciusban, az ablakpárkányon kezdődik

Saját palánták.

A paradicsom palántanevelése számos előnnyel jár a hobbikertészek számára. Ha saját magunk neveljük magról a növényt, akkor kevesebb költséggel tudunk paradicsomot termeszteni, és sikerélményünk is lesz. Ráadásul kipróbálhatunk számtalan, különleges fajtát is akár és nem kell beérnünk a kertészetekben, árudákban hozzáférhető fajták szűkösebb választékával.

Magvetés az ablakpárkányon

A paradicsom magvetése legkorábban február végén ajánlott. Amennyiben a palántanevelést az ablakpárkányon kezdenénk, akkor március kezdete-közepe az ideális időpont. Vessük a magokat vetőtálcára, kis cserepekbe vagy többrekeszű palántázó tálcába. Használjunk tápanyagban szegény földet. Fedjük be őket vékonyan földdel (kb. 5 mm vastagon, mert a csírázáshoz nem igényelnek fényt), öntözzük be alaposan, takarjuk fóliával vagy üveglappal, és tartsuk mindig nedvesen a közeget. Fontos, hogy világos helyen tartsuk őket és mérsékelt legyen a környezet hőmérséklete, így 18-25 °C-on kb. 10 nap alatt csíráznak a magok.

paradicsom magrol marcius 02

Miután kibújtak a magok

A paradicsom fényigényes, nem kellően világos helyen hamar megnyurgulnak a palánták, sápadtak, erőtlenek, törékenyek lesznek. Nagyon fontos, hogy a közeget nedvesen tartsuk, ezért ajánlatos egy permetezővel rendszeresen spriccelni azt (a locsolókannából öntött víz könnyen elsodorhatja a magokat). Minden nap szellőztessünk egy kis időre, nyissuk fel a fedelet. 18-25 °C hőmérsékleten kb. 10 nap alatt csírázik a paradicsom, ennyi idő múlva megjelennek az első sziklevelek. Amikor az első valódi levelek is kifejlődnek, ajánlatos pikírozni a magoncokat. Ehhez speciális pikírozó pálcát is használhatunk, de tökéletesen megfelel egy evőeszköz nyele is. Óvatosan emeljük ki gyökerestül a növényt, majd helyezzük egy 9 mm átmérőjű cserépbe, sima virágföldbe. Ha többrekeszű tálcába vetettük, tegyük gyökérlabdástul át nagyobb cserépbe a palántákat.

paradicsom magrol marcius 03

A palánták további sorsa

A palántákat először üvegházban vagy az ablakpárkányon neveljük tovább, egészen addig, amíg el nem érik a kb. 30 cm-es magasságot. Ügyeljünk arra, hogy ekkor már ne legyen túl magas a környezet hőmérséklete: ideális a 18-20 °C.

A május közepi Fagyosszenteket követően ki lehet a növényeket a szabadföldi ágyásba ültetni. A paradicsomok általában egészségesebbek és több termést hoznak, ha üvegházban, esőtől védve nevelik őket. Először akkor trágyázzuk őket, amikor már kb. egy hete a veteményesben vannak.

paradicsom magrol marcius 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR