7 szép, de mérgező virág!

7 szép, de mérgező virág!

Az alábbi 7 közkedvelt virágos növény közös tulajdonsága, hogy mindegyikük mérgező. Van, amelyik csak kis mértékben, de van, amelyik rendkívül toxikus! Nem árt tehát, ha minden hobbikertész tud róla.

A színpompás, illatos virágok egyetlen valamirevaló kertből sem hiányozhatnak. Vannak azonban közöttük olyanok, amelyek bár gyönyörűek és igen népszerűek a kertbarátok körében, mérgezőek.

Természetesen nincs szó arról, hogy azonnal meg kellene szabadulnunk tőlük vagy messze elkerülnünk azokat. Ha azonban gyerekek és kisállatok is megfordulnak a kertben, tájékozottnak kell lennünk és külön odafigyelnünk a veszélyes növényekre. Tudnunk kell az esetleges mérgezés tüneteiről és egyéb következményeiről, illetve arról, pontosan mely részei mérgezőek az adott növénynek.

1. Hortenzia

A horteznziával legyünk különösen óvatosak, ha macskát, kutyát tartunk. Előfordulhat ugyanis, hogy az állatok unalomból vagy kíváncsiságból megrágcsálják a növény leveleit. A hortenzia kis mennyiségben cianidot tartalmaz, amely nagy mennyiségben elfogyasztva akár végzetes is lehet. Bár az emberre nem jelentenek veszélyt, a levelek vagy virágok bizonyos mennyiségen felüli elfogyasztása az állatoknál hányást, hasmenést és levertséget okozhat.

7 mergezo virag 01

2. Klemátisz, kerti iszalag

Ha kis mértékben is, de mérgező. Lenyelve emberekre és háziállatokra is hat anemonin nevű toxinja (amely egy irrirációt kiváltó glikozid), de a növény puszta érintése is irritációt okozhat. Bőrgyulladást válthat ki az arra érzékeny egyéneknél, amelynek tünete enyhe égő érzés, illetve elfogyasztás esetén a szájban kialakuló fekély. Háziállatoknál, kutyáknál, macskáknál, lovaknál hányingert, fokozott nyálképződést válthat ki. Szerencsére a tünetek gyorsan enyhülnek; és általában az állatok is kerülik a növényt annak keserű íze miatt. A biztonság kedvéért a klemátisz metszésekor viseljünk kesztyűt.

3. Koronavirág

A koronavirág az egyik legelterjedtebb vadon élő növény Dél-Ázsia szerte. Virágai és levelei is toxikus tejnedvet tartalmaznak, amely a szembe jutva akár vakságot is okozhat.

7 mergezo virag 03

4. Leander

A leander a növénybarátok egyik nagy kedvence. Virágai lehetnek fehérek, rózsaszínűek, sárgák, pirosak. A kisgyermekes családok azonban legyenek óvatosak vele: már egy kis mennyiségű virág elfogyasztása is veszélyes lehet. A szervezetbe kerülve a leander minden része rendkívül mérgező; még a növény elégetésekor keletkező füst is toxikus. A mérgezés tünetei közé tartozik a kiszáradás, a láz, a lelassult szívverés, a remegés, de még halálhoz is vezethet.

7 mergezo virag 08

5. Azálea

Mind az azálea, mind a rododendron mérgező a ház körül élő állatokra. Színpompás virágai szemet gyönyörködtetőek és igen dekoratív látványt nyújtanak a kertben. A virágok, levelek vagy a szár elfogyasztása azonban hányingerhez, hasi fájdalmakhoz és légzési nehézségekhez vezethet.

7 mergezo virag 05

6. Nárcisz

Ennek a népszerű és közkedvelt virágnak a hagymája mérgező. Ne feledjük ezt, amikor elültetjük; ha ugyanis olyan kutyát tartunk, amelyik szívesen ás a virágágyásokban, előfordulhat, hogy megrágja, lenyeli a nárciszhagymát. A túlzott fogyasztás hányást, hasmenést, remegést és szívritmuszavarokat okozhat.

7 mergezo virag 06

7. Sétányrózsa, színváltóvirág

A sétányrózsa vagy színváltóvirág rendkívül gyakori a trópusokon; olyannyira, hogy egyes országokban gyomként tartják számon. Virágai a fehér, sárga, rózsaszín, piros, lila vagy narancssárga legkülönbözőbb árnyalataiban előfordulnak. A növény közismert intenzív illatáról, illetve amiatt, hogy magához vonzza a pillangókat. Minden része a májat károsító toxint tartalmaz. Elfogyasztás esetén a tünetek közé tartozik a levertség, a hányás, a fáradtság és a májelégtelenség.

7 mergezo virag 07

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR