8 jó tanács újonc hobbikertészeknek

8 jó tanács újonc hobbikertészeknek

Zöldfülű vagy a kertészkedésben? Olvasd el rövid útmutatónkat, hogy felkészülten indulhass el életed első kerti kalandjára!

Mindenki dédelget magában egy álmot egy gyönyörű, buja, élénkzöld kertről. Aztán bekopogtat az ajtón a valóság, és az időhiány, valamint a szűkös anyagi keretek hamar szertefoszlatják a nagyívű álmot. És a végén talán még azt is sikerül elhitetnünk magunkkal, hogy a kertészkedés mégsem nekünk való.

Kert

Ne hagyjuk ennyiben! Íme 8 jó tanács az újonc hobbikertészeknek, hogyan járhatnak minden nehézség dacára is sikerrel:

1. Mi a tervünk a kerttel? Játszóhely lesz a gyerekeknek, konyhakert vagy végeláthatatlan virágmező?

Nehéz valamennyi óhajunkat és vágyunkat egybegyúrnunk. Fel kell ismernünk és el kell fogadnunk a korlátainkat - legalábbis kezdetben. Időbe fog telni, míg saját bejáratú édenkertünk valóság lesz. Mielőtt munkához látunk, gondoljuk át, mit is szeretnénk majd a kertben látni: pihenősarkot, játszóteret, virágágyást?

Macska a kertben

2. Lassan járj, tovább érsz...

Ha vadonatúj háztulajdonosok vagyunk, jobb, ha az első szezonban nem sietjük el a dolgokat. A kert földjében megbújva sorban felfedezhetjük az előző tulajdonosok hátrahagyott kincseit. Számos évelő növényt, amely évről évre újra kihajt és virágot hoz. A kert többi részét azonban szükséges lehet felásnunk és feljavítanunk az új növények fogadására.

3. Mennyit bírunk saját erőből?

Mindez a rendelkezésünkre álló szabadidő, a hozzáértésünk és a ráfordítható anyagi források függvénye. Sok kertész számára a kertészkedés varázsát az adja, hogy mindent saját kezűleg maga végez el. Mások szakembereket - kerttervezőket, kertrendezőket - hívnak segítségül. Csak ritkán maradunk teljesen magunkra: ha segítségre van szükségünk, szomszédaink tanácsát például mindig ki tudjuk kérni...

4. Milyen lakóhelyünkön a klíma?

Az éghajlati viszonyok területenként eltérnek, így megvannak a saját lakóhelyünkre jellemző időjárási átlagadatok is. Az első hasznos lépés, amit tehetünk, hogy a közeli kertészetben vagy faiskolában kérünk tanácsot. Általában minden szükséges felvilágosítást meg tudnak adni a helyre jellemző növényvegetációval, éghajlati tényezőkkel és talajtípusokkal kapcsolatban. Igen költséges vállalkozás lenne, ha előzetes tájékozódás nélkül találomra vásárolnánk növényeket.

Ennyiféle krumpli

5. Magasság, idő, szín

Virágágyás tervezésekor három egyszerű dolgot kell észben tartanunk: a virágos növények magasságát, színét, valamint a virágzásuk idejét. Győződjünk meg arról, hogy olyan virágokat válogattunk össze, amelyek egymást követően némi átfedéssel bontanak szirmot. Ennek köszönhetően folyamatosan élvezhetjük a nyíló virágot látványát és illatát. Olyan színváltozatokat válasszunk, amelyeket jól mutatnak egymás mellett, továbbá arra is figyeljünk, hogy a magasabb szárú növények ne takarják el, ne árnyékolják az alacsonyabbakat.

6. A minőség kifizetődő

Természetesen léteznek olcsó kerti szerszámok és növények is a különböző szupermarketekben, de ne feledjük: a növények nem fejlődnek jól silány, tápanyagszegény földben, a kerti eszközök és szerszámok pedig tovább kell, hogy tartsanak egyetlen szezonnál. Vásároljunk hát minőségi szerszámokat és anyagokat! A drágább hozzávalók - ha kevesebbet is szerzünk be belőlük - sokkal tovább ki fognak szolgálni bennünket.

7. Osszuk meg javainkat barátainkkal és szomszédainkkal

Nem szükséges, hogy a környéken mindenkinek saját fűnyírója vagy motoros kerti eszköze legyen. Tegyünk egy próbát és kérjünk kölcsön a szomszédoktól, vagy nagyobb beruházás esetén társuljunk velük, hogy megoszthassuk velük a költségeket. Így nem kell lemondanunk arról, hogy jó minőségű termékekhez jussunk. Barátainkkal, ismerőseinkkel, szomszédainkkal növényeket, virághagymákat csereberélhetünk, hasznos tanácsokkal láthatjuk el egymást, és segítő kezet nyújthatunk, ha kertészkedés közben például nehéz dolgokat kell emelgetni vagy cipelni. Ha mi kapunk segítséget, hálánk jeléül ne felejtsük el jótevőinket meginvitálni a kerti partinkra!

8. Hasznos eszközök az újonc hobbikertész számára:

  • ásó
  • gereblye
  • fűnyíró
  • metszőolló
  • ágvágó
  • locsolócső és szórófejek

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR