A 3 leggyakoribb hiba, amit a karácsonyi rózsánál (azaz a fekete hunyornál) elkövethetünk

A 3 leggyakoribb hiba, amit a karácsonyi rózsánál (azaz a fekete hunyornál) elkövethetünk

A téli kert ékköve.

A karácsonyi rózsa vagyis a fekete hunyor (Helleborus niger) igazi különlegesség a téli kertben. Amikor már minden növény téli álmot alszik, ő akkor kel életre és varázslatos fehér virágaival díszít. A korai fajták már karácsonyra szirmot bontanak.

A fekete hunyor kevés törődéssel is beéri, ha odafigyelünk pár szabályra. Lássuk, mivel tehetünk rosszat számára!

1. Nem a megfelelő helyre ültetjük

A karácsonyi rózsa hosszú életű, évekig virít ugyanazon a helyen, amennyiben megfelelő számára a talaj. A hunyor kedveli a meszes talajt, ezért lehetőleg homokos vagy agyagos, de mésztartalmú földbe kerüljön. Mészhiány esetén sok lombot, de kevés virágot hoz. Árnyékos vagy félárnyékos helyen, például egy fa alatt remekül érzi magát. A teljes napfürdőt nem viseli el.

Az üvegházban előnevelt karácsonyi rózsa első évben érzékeny a kiültetésre, ezért védelmet igényel. Ha egy ilyen példányt tavasszal vagy ősszel viszünk ki a kertbe, akkor az első télre tegyünk rá gyapjúfóliát, hogy a kemény fagyoktól védjük. Ugyanez vonatkozik a szabadba kivitt cserepesekre is.

karacsonyi rozsa harom hiba 02

2. Helytelenül adagoljuk a trágyát

A karácsonyi rózsa takarékos, nincs szüksége sok extra tápanyagra. A lombhullató fák alatt a rothadó levelekből elég tápanyaghoz jut. Ha mindenképp kiegészítenénk ezt valamivel, akkor először februárban trágyázzuk. A második adagot nyáron kapja, mert akkor építi az új gyökereket. A legjobb, ha szerves trágyával, például érett komposzttal kezeljük, az ásványianyag-tartalmú műtrágyákat nem ajánljuk. Vigyázat, a túl sok nitrogén hajlamosít a levelek feketefoltosságára!

karacsonyi rozsa harom hiba 03

3. Eleve rossz növényt viszünk haza

Karácsonyi rózsát vettünk és csodálkozva látjuk, hogy decemberben nem virágzik? Akkor elképzelhető, hogy nem fekete hunyort vittünk haza. Többféle hunyorfaj ismeretes, a leggyakrabban a keleti hunyorral (H. orientalis) keverik össze. Utóbbinak eltér a virágzási ideje, február és április között virít. Virágja nem csak fehér, de más színű is lehet, például lilás, rózsaszín.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR