A dáliaültetéstől a vízcsap megnyitásáig: áprilisi munkák a kiskertben

A dáliaültetéstől a vízcsap megnyitásáig: áprilisi munkák a kiskertben

Sokasodnak a tennivalók.

Amennyiben az időjárás is engedi, az április már valódi kerti szezon, rengeteg munkával, kinn töltött idővel. Nem csak ültethetünk, de metszhetünk és trágyázhatunk is, miközben a tél után lassan életre kel a kert.

Lássuk a tennivalókat!

A dísznövények között

• Gumósok ültetése: a begóniák és dáliák gumója már bekerülhet a földbe, amikor az éjszakák már nem olyan hidegek. Tegyünk egy vödröt fordítva éjjel a növények fölé, hogy védjük a fiatal hajtásokat a csigáktól.

• A gyep trágyázása: az első nyírás után újra adhatunk egy kevés trágyát a fűnek, hogy hamarabb magához térjen a hosszú tél után.

aprilis daliaultetestol 03

• A cserepes növények kivihetők a szabadba: lassan elkezdhetjük a cserepeseket a szabadban lévő hőmérséklethez és a naphoz szoktatni Először kerüljük a közvetlen napfényt, a balkon vagy a terasz védett helyén kezdjük az edzést. Ilyenkor érdemes az átültetést és a visszametszést is megejteni, ha szükséges.

• Jöhet a víz! Amint elmúlik a fagyveszély, újra megnyithatjuk a vizet, üzembe helyezhetjük a csapokat, esőhordókat, kutat, csobogókat, öntözőberendezéseket stb.

aprilis daliaultetestol 02

• A tavasszal virágzók ritkítása: a virágzást követően a korán nyíló bokrokat metszéssel levegősebbé, szellőssebbé tehetjük. Az aranyvesszőnél csak az idősebb hajtásokat vágjuk le.

• Egynyáriak vetése: a robusztus egynyáriakat áprilisban már akár közvetlenül a szabadban is elvethetjük.

• Fűvetés és talajtakarók ültetése: A tavasz ideális időszak a fűvetésre és a talajtakarók ültetéséhez is.

A haszonnövények között

• Őszibarackfák metszése: a fagyérzékeny őszibarackot legjobb a virágzás alatt metszeni. Ilyenkor jól felismerhetők a gyümölcsöt hordozó hajtások.

• Zöldségpalánták kiültetése: az előnevelt palánták közül már kiültethető a saláta, a karalábé és a brokkoli, azonban még szükséges őket fóliával védenünk. A paradicsomra csak a hónap végén kerüljön sor.

• Hálók a káposztalepke ellen: április végétől rakja a káposztafélékre, a retekre a petéit a káposztalepke. Ezt speciális háló felrakásával meg lehet akadályozni, ennek egészen a szüretig fenn kell maradnia.

• Fűszernövények ültetése: több fűszer, így pl. a petrezselyem, a snidling, a kapor, az édeskömény, a zsázsa, a borágó, a lestyán közvetlenül az ágyásba ültethető, jó vízáteresztő, sovány talajba.

aprilis daliaultetestol 04
Neil McIntosh

• Gyökérzöldségek vetése: 3 cm mélyre elvethetjük a hagymát, a sárgarépát, így könnyebben megy a vetés, a kelő magoncok pedig nem száradnak ki.

• Bogyósgyümölcsű bokrok mulcsozása és trágyázása: ezek a bokrok kedvelik, ha melegen és nedvesen tartjuk a talajt egy friss mulcsréteggel. Emellett komposztot vagy szerves trágyát is bedolgozhatunk a földjükbe.

aprilis daliaultetestol 06

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR