Ha a karácsonyi kaktuszt virágzásra bírod, előre kell gondolkodnod!

Ha a karácsonyi kaktuszt virágzásra bírod, előre kell gondolkodnod!

Ha virágzásra bírjuk, akkor az karácsony táján lesz, és ehhez már hónapokkal korábban meg kell kezdenünk az edzését. Mégpedig okos határok között!

Ha a kaktusz szót kimondjuk, a legtöbben vakító napfényben fürdő, végtelen sivatagi tájat képzelnek maguk elé, ahol a kínzó hőségben táncot jár a délibáb. A legtöbb szúrós kaktuszféle esetén ezzel a képzettársítással nincs is semmi gond, a közkedvelt karácsonyi kaktusz ellenben jóval alacsonyabb hőmérsékleten hozza mutatós virágait. Trópusi növényről van szó, amelynek a bimbók megjelenéséhez kissé hűvösebb környezetre van szüksége. Mindez nem jelenti azonban azt, hogy a karácsonyi kaktusz extrém hidegtűrő tulajdonságokkal rendelkezne. A valóság az, hogy a növény gyakrabban szenved károsodást a hideg, huzatos lakásban, mint gondolnánk.

karacsonyi kaktusz hidegturese 02

karacsonyi kaktusz hidegturese 03

Mennyire hidegtűrő a karácsonyi kaktusz?

A karácsonyi kaktusz igen népszerű szobanövény, amely - ahogyan a neve is sejteti - a decemberi ünnepek idején virágzik. Általában a téli hónapokban hozza ragyogóan szép, a rózsaszín és a piros különböző színárnyalataiban nyíló virágait. A kérdés, milyen hideget képes elviselni a növény? A hidegtűrése jobb, mint egyes más, trópusi kaktuszfajoké. A fagypont alatti hőmérsékletet azonban már nem viseli el, de mindenképpen hidegre van szüksége ahhoz, hogy virágzásra bírjuk.

Trópusi növényként kedveli a kellemesen meleg környezetet és a világos, de tűző napfénytől mentes helyet. Vízigénye a közepestől az alacsonyig terjed. Jól érzi tehát magát a melegben, de fontos, hogy megkíméljük az olyan szélsőséges hatásoktól, mint a huzat vagy a különböző fűtőtestek, kandallók sugárzó hője. A számára tökéletes éjszakai hőmérséklet 15-18 °C között mozog.

Hogy a karácsonyi kaktuszt virágzásra bírjuk, már októberben állítsuk a cserepét egy hűvösebb helyre, ahol a hőmérséklet 10 °C körül van. Ahogy a növény virágzásnak indul, kerüljünk minden hirtelen hőmérsékletingadozást, mivel az a virágok lehullását okozhatja.

Nyáron nyugodtan kivihetjük a növény a szabadba. Olyan szélvédett helyre állítsuk, ahol kezdetben csak szórt fény éri. Ha ősszel túl sokáig hagyjuk kinn, számíthatunk arra, hogy a hidegtől károsodik. Tehát mindenképpen el kell kerülnünk, hogy egy hirtelen jött fagy vagy havazás kárt tegyen benne. Ha csak egyetlen éjjelt is tölt fagypont alatti hőmérsékleten, nagy eséllyel megsínyli.

karacsonyi kaktusz hidegturese 04

karacsonyi kaktusz hidegturese 05

Az extrém hidegnek kitett karácsonyi kaktusz gondozása

Ha a kaktusz túl sok időt tölt fagypont alatti hőmérsékleten, a szöveteiben tárolt víz megfagy és kitágul. Ez egyaránt károsítja a levelek és a szárak sejtjeit. Miután a víz elolvad, a szövet összehúzódik, de mivel sérült, nem tartja meg a formáját. A szárak megfonnyadnak, ledobják a leveleket, végül foltokban rothadásnak indul a növény.

A hidegnek kitett karácsonyi kaktusz gondozása türelmet igényel. Mindenekelőtt távolítsuk el a súlyosan károsodott vagy rothadt részeket. A növény földje legyen enyhén nedves, de ne legyen átázva, és állítsuk a cserepét egy mérsékelten meleg, kb. 15 °C körüli helyre.

Ha a növény hat hónapig életben marad, az új hajtások növekedésének hónapjaiban havonta egyszer, cserepes szobanövényeknek való, fele részben vízzel hígított tápoldattal kezeljük. Ha a karácsonyi kaktuszt a következő nyáron a szabadban tartjuk, ne feledjük, hogy a hidegtűrése nem terjed ki a fagyokra, úgyhogy hozzuk be az ilyen kedvezőtlen időjárási viszonyok fenyegetése esetén.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR