A kék sudárzsálya már várja a hosszú, forró nyarat

A kék sudárzsálya már várja a hosszú, forró nyarat

Merész, de hatásos választás, ha feltűnő színfoltot keresünk a kertünkbe.

A kék sudárzsályát (Perovskia atriplicifolia)  elsősorban ezüstös szürke, illatos lombja, valamint levendulakék virágai miatt tartjuk különösen nagy becsben.

A nyári hónapokban egészen kora őszig csodálhatjuk a felfelé álló, elágazó szárakon gazdagon nyíló, a leveleket szinte teljesen eltakaró füzérszerű virágzatát. Ez a terebélyes, mintegy 1 méter magasra növő évelő félcserje a tágas, nyílt terek kiváló talajtakarója, de szoliternek is kiváló. Virágágyásba háttérnövényként ültetve szép kontrasztot alkot a legkülönbözőbb virágos növényekkel. Gondozását könnyen elsajátíthatjuk, csupán néhány fontos dolgot kell megjegyeznünk vele kapcsolatban. Mindenekelőtt azt, hogy meglepő módon a száraz körülmények kedveznek a kék sudárzsályának, így ideális például olyan kertekbe, ahol a rendszeres öntözés csak nehezen kivitelezhető.

kek sudarzsalya 02
Robert Ashworth

Így ültessünk kék sudárzsályát!

Keressünk a kertben a sudárzsálya számára kedvező helyet. Azaz olyat, ahol jó a talaj vízáteresztő képessége, tápanyagokban közepesen gazdag, a terület pedig egész nap zavartalanul fürdik a napfényben. A félárnyékos fekvés azért nem szerencsés választás, mivel a kevesebb fény miatt a növény elterülhet.

A palántákat kora tavasszal, egymástól 60-80 cm távolságra ültessük el. Amíg jól meg nem gyökeresednek és meg nem erősödnek, a fiatal növényeket a csapadékmentes időszakban időről időre öntözzük meg. Ha a növények töve köré talajtakarót tervezünk, válasszunk kerti murvát, mivel a szerves mulcsnál jobban lehetővé teszi a felesleges nyirkosság elpárolgását.

kek sudarzsalya 03
F. D. Richards

A kék sudárzsálya gondozása

A kék sudárzsálya minimális öntözést igényel. Olyannyira, hogy száraz, laza, homokos talajban fejlődik a jobban legjobban, és ha egyszer már meggyökeresedett, ritkán van szükség az öntözésére.

Minden második évben késő ősszel szórjunk ki egy-egy maroknyi univerzális műtrágyát vagy egy-egy lapátnyi komposztot a növény töve köré.

Bár télen érdekes látványt nyújtanak a meghagyott szárak és magtokok, ha a célunk a kert rendezett összképének fenntartása, a szárakat a talaj szintjétől kb. 30 cm-re visszavághatjuk. Télen a növény töve takarást igényel.

kek sudarzsalya 04
Robert Lyle Bolton

A kék sudárzsálya tavaszi és nyári gondozása főleg metszésből áll. Amikor tavasszal megjelennek az új hajtások, a régi szárakat vágjuk vissza egészen a legalacsonyabban elhelyezkedő levelekig. Ha a növény késő tavasszal vagy nyáron kezd szétterülni vagy elfeküdni, a felső egyharmadát nyírjuk le, hogy ezzel függőleges növekedésre ösztönözzük. Ha a virágzása nyáron befejeződik, a szárakat a felükre vágjuk vissza. Ezzel az egyszerű művelettel új hajtásokat, valamint újabb virágzást remélhetünk.

kek sudarzsalya 05
cultivar413

A kék sudárzsálya szaporítása tavasszal, tőosztással vagy dugványozással történik. A négy-hat évente elvégzett tőosztás segít megfiatalítani a növényt, valamint kézben tartani az irányítást a növény terjedése felett.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR