Bíbor kasvirág: így neveld, hogy szép legyen!

Bíbor kasvirág: így neveld, hogy szép legyen!

Texasban máig vadon nő, nálunk pedig az egyik legnépszerűbb kerti dísz- és gyógynövény. Ismerjük meg!

Az USA keleti részén őshonos bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)  igen sok kertben megtalálható. Ez nem véletlen, hiszen számos jó tulajdonsággal rendelkezik. Ha nekünk még nincs, de szeretnénk, érdemes tudnunk például, hogy ez a népszerű lágyszárú évelő a kertbe csalogatja a méheket és a pillangókat, és ezzel egyúttal gondoskodik arról, hogy a vele szomszédos növényeknek is bőségesen jusson beporzó rovarokból. A virágágyásban mutatós hátteret alkot, de több sorba ültetve is rendkívül impozáns látványt nyújt.

A növény egyenes, erős szárai, amelyek a 150 cm-es magasságot is elérhetik, ritkán hajlanak meg, ezért nem jellemző, hogy kikarózást igényelne. Tetszetős fészekvirágzata pirosas-rózsaszínű nyelves virágokból, valamint bíborszínű csöves virágokból áll.

bibor kasvirag 03

Melyek a bíbor kasvirág igényei?

Érdekes módon a bíbor kasvirág tápanyagokban szegény, sovány talajon fejlődik a legszebbre. A tápanyagokban gazdag vagy erősen feljavított talaj buja lombozatot, ugyanakkor gyér virághozamot eredményez.

A növény naponta legalább 6 óra zavartalan napsütést igényel, ezért a kert napos részébe ültessük. A melegebb éghajlatú területeken a délelőtti napsütés a legoptimálisabb számára, míg a késő délutáni árnyék jótékonyan megóvja a napégéstől.

bibor kasvirag 04

A bíbor kasvirágot szaporíthatjuk magvetéssel vagy a rizómás gyökérzete tőosztásával:

Magvetés

Ha azt tervezzük, hogy a növényről magot gyűjtünk a következő évre, ezt még azelőtt tegyük meg, hogy a kertünkbe látogató kismadarak össze nem csipegetik. A fészekvirágzatra húzzunk egy barna papírzacskót, fordítsuk fejjel lefelé, majd rázzuk a magokat a zacskóba. A magokat kora tavasszal, közvetlenül szabadföldbe vethetjük el.

Tőosztás

A bíbor kasvirágot ősszel tőosztással is szaporíthatjuk. Vegyük figyelembe, hogy a legalább hároméves növények alkalmasak a tőosztásra. Az ennél fiatalabb példányok nagy eséllyel még nem fejlesztettek elég erős, kiterjedt gyökérzetet a művelet elvégzéséhez. Tőosztást 3-4 év gyakorisággal végezhetünk ugyanazon a növényen.

A magról való neveléssel a kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak, a tapasztalt kertészeknek pedig az okoz midnenekelőtt sikerélményt, milyen egyszerű a kasvirág gondozása.

bibor kasvirag 05

A bíbor kasvirág gondozása

Ha az elültetett kasvirág egyszer jól meggyökeresedik, a gondozása már szinte gyerekjáték. Átlagosan csapadékos szezonban gyakorlatilag még öntöznünk sem szükséges. Kiváló szárazságtűrő, és még a legaszályosabb nyarakon is teljes szépségében pompázik.

Tápanyag-utánpótlás tekintetében szerények az igényei, gyakran nincs is erre szükség. Ha azonban a virágok kicsik vagy alulfejlettek, célszerű egy kevés jól komposztálódott szerves anyagot dolgoznunk a talajba a növény töve körül.

Amikor a nyár végefelé a növény kezd kókadtnak, viharvertnek tűnni, egyharmad részben vágjuk vissza. Ezzel megfiatalítjuk a növényt, amely ezt sok esetben  egy, akár egészen a fagyokig tartó másodvirágzással hálálja meg nekünk.

A bíbor kasvirág gondozása tehát nem bonyolult, fáradozásainkat pedig évről évre gazdag virágzással jutalmazza meg.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR