Ültessünk iringót a kert problémás, száraz területeire

Ültessünk iringót a kert problémás, száraz területeire

Mutatós kékségek.

A kertekben akadhatnak olyan száraz, kopár területek, amelyeken alig akar valami növekedni. Megoldást jelenthetnek itt a különleges iringók.

iringo szaraz teruletekre 02

Miss Willmott szellemének is nevezik: a hátborzongató elnevezésű iringó vagy ördögszekér (Eryngium giganteum)  a száraz, homokos, köves talajokat kedveli. A második évben nagy, ezüstöszöld vagy kék virágfejeket hoz. A növény 120 cm magasra is nőhet, mutatós, akár a csúnyább, nem kedvelt kerti területeket is feldobja.

iringo szaraz teruletekre 03
peganum

Július-augusztusban nyílnak a dekoratív, ezüstös ernyős virágzatai, amelyek tövében tüskés murvaleveleket találunk. Mágnesként vonzza a méheket, pillangókat, poszméheket.

Ugyancsak mutatós a kertben a szárazságot elviselő, ám némileg elegánsabb megjelenésű kék iringó (Eryngium planum). Különösen a ‘Blaukappe’ és a ‘Blauer Zwerg’ fajták kedveltek intenzív kék virágaikkal.

iringo szaraz teruletekre 04

iringo szaraz teruletekre 05

Mindkét fajta virágfejei ideálisak szárazvirágként is. Mivel az iringók kétévesek, érdemes belőlük minden évben vetni, hogy mindig díszítse a kertet a szépséges kék virág. Legszebben kis csoportba ültetve mutatnak.

iringo szaraz teruletekre 06

iringo szaraz teruletekre 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR