Színpompás nyári kert: szárazság- és melegtűrő növényekkel könnyű!

Színpompás nyári kert: szárazság- és melegtűrő növényekkel könnyű!

Az alábbiakban olyan növényeket mutatunk be, amelyek a csapadékmentes nyári hetekben-hónapokban is rendületlenül díszítik a kertet színes virágaikkal vagy lombjukkal.

A kánikulai időjárásnak "hála", nyaranta igencsak megnő a kertes házak vízfogyasztása. Lelkiismeretes kertészként ellátjuk vízzel a szomjas növényeinket, miközben arra is törekszünk, hogy a lehetőségekhez mérten takarékoskodjunk a rendelkezésünkre álló forrásokkal. Szerencsére ehhez mindössze annyit kell tenniünk, hogy előre megtervezzük álmaink kertjét: legyen benne sok, különböző fajta, köztük szép számmal minimális gondozást igénylő, alacsony vízigényű, szárazságtűrő évelő. Az alábbiakban egy ilyen, könnyen fenntartható, de egyben sokszínű kert összeállításához szeretnénk néhány ötlettel szolgálni.

Színpompás, meleg- és szárazságtűrő növények

Nem is annyira nehéz jó szárazságtűrő, ugyanakkor színes növényeket találnunk, mint azt elsőre gondolnánk. Íme pár közkedvelt évelő, amelyekkel színt csempészhetünk a kertbe – kiválóan tolerálják még a perzselő napsütést és a tartósan aszályos időszakokat is:

Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis)  a szárazságot kiválóan tűrő évelő félcserje, amelyet a méhek és egyéb beporzó rovarok is nagyra értékelnek. Illatos lombjával és liláskék virágaival dísznövényként ugyanúgy megállja a helyét, mint gyógynövényként; aromaterápiás, illetve kulináris célokra is széles körben felhasználják.

szines szarazsagturo novenyek 01

Kokárdavirág

A lágyszárú kokárdavirág (Gaillardia)  élénk, sárga-piros virágaival színesíti a kertet a forró hónapokban. Kora nyártól egészen őszig számíthatunk a virágzására. A pillangók és méhek nagyon kedvelik. Klímától függően lehet évelő vagy egyéves. Az USA füves pusztáin, prérijein napjainkban is elterjedt vadvirág.

szines szarazsagturo novenyek 02

Cickafark

A cickafark (Achillea)  szintén jól bírja a hőséget és a napfényt. Ez a nyár derekán virágzó, kiváló szárazságtűrő növény vörös, narancs, sárga, rózsaszín vagy fehér virágaival nyújt üdítő látványt a legnagyobb kánikulában is.

szines szarazsagturo novenyek 03

Szárazságtűrő évelők árnyékos helyre

Igen, árnyékos fekvést kedvelő szárazságtűrő növények is léteznek, bár nem olyan nagy számban. Szerencsére még így is elég nagy a választék. Tartsuk szem előtt, hogy az árnyékkedvelő növények jó részének szüksége van napi pár óra napsütésre, míg azok száma, amelyek a teljes árnyékot kedvelik, csekély. Sok számára a szórt fény jelenti az optimális fényviszonyokat.

Foltos árvacsalány

A foltos árvacsalán (Lamium maculatum)  egyike azon kevés növényeknek, amelyet árnyékos helyre is minden további nélkül ültethetünk, és mind száraz, mind  nyirkos talajon gond nélkül megél. Zöld szegélyű ezüstös levelei pompás kontrasztot alkotnak a tavasztól virágzó lila, rózsaszín, lazacszínű vagy fehér ajakos virágaival.

szines szarazsagturo novenyek 04

Tűzgyöngyvirág

A tűzgyöngyvirág (Heuchera)  jól tolerálja a félárnyékot, közepes árnyékot, mérsékelt klímán pedig több napfényt is elvisel. Szemet gyönyörködtető látványt nyújt dús, kerekded levelekből álló, sokszínű lombjával, illetve a hosszú szárakon nyíló, élénk színű virágaival.

szines szarazsagturo novenyek 05

Árnyliliom

A változatos levelű árnyliliom (Hosta)  olyan szárazságtűrő évelő, amely napi pár óra délelőtti napfény mellett is szépen fejlődik. A délutáni tűző naptól viszont kíméljük meg, főleg akkor, ha a vízellátás szűkös. Félárnyékos helyen kevés öntözéssel beéri.

szines szarazsagturo novenyek 06

Medveköröm

A Délkelet-Európában őshonos medveköröm (más néven medvetalpfű vagy akantusz) (Acanthus)  a félányéktól a napos fekvésig minden fényviszonyhoz jól alkalmazkodik. Már az ókorban népszerű volt díszkerti növényként. Nagy, szárnyasan öblös, szúrósan fogas leveleivel, valamint felálló, rózsaszín, törtfehér vagy lila színű füzérvirágzatával pompás látványt nyújt.

szines szarazsagturo novenyek 07

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR