A kert nedves helyére ültethető a különleges kockásliliom

A kert nedves helyére ültethető a különleges kockásliliom

Évelő hagymás.

A 17. századi barokk kertekbe előszeretettel ültették az elegáns kockásliliomot. A hagymás évelő a 19. századra valahogy eltűnt az udvarokból. Vadon is ritka, leginkább ligetekben, mocsaras réteken, ártereken nő. Élettere folyamatosan zsugorodik, a növény vadon védett, eszmei értéke 50 ezer Ft.

Kertészetekben azonban beszerezhetjük. Ügyeljünk arra, hogy friss hagymákat vásároljunk! Ültetésnél nedves földet igényelnek a hagymák, sokkal gyorsabban kiszáradnak, mint a tulipán vagy nárcisz hagymái. Ezért ültetés előtt semmiképp se tartsuk őket sokáig fűtött helyiségben!

A kockásliliom legjobban humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajban érzi magát. Ha egyszer megmarad a kertünkben, évekig örülhetünk különleges, tulipánra emlékeztető, bókoló, harang alakú virágainak. A virágok bíbor vagy rózsaszínűek, de akad fehér változat is. A 6 egyforma lepellevél szabadon áll, rózsaszín vagy néha fehéres alapszínüket sakktáblaszerűen barnásvörös foltok tarkítják. Április-májusban bontja szirmait. A növény 10-25 cm magasra nő.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR