Növénytársak a sásliliom mellé, avagy melyekkel párosítva mutat a legszebben?

Növénytársak a sásliliom mellé, avagy melyekkel párosítva mutat a legszebben?

A megfelelő növénytársítás kertünk kialakításának fontos része.

Van, amikor a növénytársítás egyik, rovarkártevők által kiváltképp kedvelt tagja mellé olyan növényt ültetünk, amelyik elűzi a kártevőket. Van, amikor egy nitrogénkedvelő növényt olyannal párosítunk, amelyik megköti a talajban lévő nitrogént, mint például a borsó. És természetesen előfordul az is, hogy a növénytársítás kizárólag esztétikai célból történik.

A sásliliom a nyári hónapokban hosszan nyíló, élénk színű virágaival és hosszú, keskeny levelekből álló, dús lombjával díszítő évelő, amely rendkívül népszerű a kiskertekben. Különösen mutatós, ha más növényekkel vegyesen ültetjük az virágoskertünkbe. A sikeres összeválogatás titka, hogy megtaláljuk azokat a növényeket, amely színben és magasságban tökéletesen illenek a sásliliom mellé, elé vagy éppen közé. Tudnunk kell, melyekkel érhetjük el a legoptimálisabb összhatást. Az alábbiakban ehhez adunk néhány hasznos tanácsot, ötletet.

Ideális növénytársak a sásliliom mellé

Létezik néhány általános szabály, amelyet érdemes szem előtt tartanunk ahhoz, hogy a legmegfelelőbb növényekkel párosítsuk a sásliliomot. Először is, a sásliliom a napos, esetleg félárnyékos fekvést kedveli, ezt mindenképpen figyelembe kell vennünk, amikor növényeket válogatunk mellé. A kiválasztott növénynek tehát hasonló fényigényűnek kell lennie. Legyünk körültekintőek – ne ültessünk a sásliliom mellé annál magasabb növényt, mert akkor hiába a napfényes hely, ha a nyakigláb növény árnyékolja a sásliliomot.

A sásliliom továbbá a jó vízelvezető képességű, tápanyagokban gazdag, enyhén savas kémhatású talajt kedveli, így társnövények tekintetében maradjunk azoknál, amelyeknek hasonlók az igényeik. A sásliliomot lehetőleg ne ültessük közvetlenül fa alá, mivel az árnyék visszafogja a növekedését, ráadásul a fa gyökerei is útjában lesznek a sásliliom kiterjedt, rizómás gyökérrendszerének.

sasliliom novenytarsitas 02

Mivel ültessük össze a sásliliomot?

Szerencsére nincs hiány a lehetséges jelöltekben. Mivel a sásliliom a nyár legnagyobb részében virágozni fog, olyan növényeket ültessünk elszórtan közé, amelyek más és más időpontban bontanak szirmot. Ezzel elérhetjük, hogy a kertünk folyamatosan színpompás és szemet gyönyörködtető legyen.

sasliliom novenytarsitas 03

Íme néhány remek növény a sásliliom szomszédjának:

sasliliom novenytarsitas 04

Bár a sásliliom pompásan mutat, ha közé virágos növényeket ültetünk, nem kell ragaszkodnunk csupán a virágokhoz. Társíthatjuk feltűnő lombjukkal díszítő növényekkel, például árnyliliommal vagy tűzgyöngyvirággal is.

sasliliom novenytarsitas 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR