Fürtös fáklyaliliommal az impozáns, méhbarát kertért

Fürtös fáklyaliliommal az impozáns, méhbarát kertért

Ha olyan növényt szeretnénk, amely grandiózus látványt nyújt és egyben a beporzó rovarokat is a kertünkbe csalogatja, nem kell tovább keresgélnünk: a fürtös fáklyaliliom ideális választás.

A kertbe telepítése és gondozása nem bonyolult, így a kezdő kertészek is nyugodtan belevághatnak. De mindenekelőtt: miről ismerjük fel a fáklyaliliomot, melyek az igényei és miből áll a gondozása? Az alábbiaktól kiderül!

furtos faklyaliliom 01

Milyen növény a fürtös fáklyaliliom?

A Dél-afrikai Köztársaságban őshonos, rendkívül feltűnő, egzotikus megjelenésű fürtös fáklyaliliom (Kniphofia uvaria)  évelő, a fűfafélék családba tartozik. Több mint 70 faja ismert.

Magassága elérheti a 100-120 cm-t. Nagy, élénk színű fürtvirágzata, egészen pontosan az apró, csöves virágokban termelődő édes nektár igen vonzó a méhek, pillangók számára. Így elmondhatjuk, hogy ha van fáklyaliliom a kertünkben, a többi virágos növényünk is jól fog járni a beporzó rovarok fokozott jelenlétének köszönhetően.

furtos faklyaliliom 03

Hosszú, keskeny, lándzsaszerű levelei körbeölelik az egyenes, magas szárat, amelynek végén található a – növény nevéhez híven valóban fáklyára emlékeztető – piros-narancs-sárga virágzat. Virágzása a nyár elejére-közepére tehető.

Ültethetjük virágágyás hátsó sorába, térhatárolónak vagy szoliternek egyaránt.

furtos faklyaliliom 04

A fürtös fáklyaliliom igényei

A fürtös fáklyaliliom a napos fekvést kedveli, és fontos, hogy kellő ültetési távolságot hagyjunk, hogy elég helye legyen, míg növekedése során egyre terebélyesedik, majd eléri a kifejlett méretét.

Bár talajban nem túl válogatós, érdemes tudnunk, hogy a jó vízelvezetésű talaj előnyére válik, mivel nem szeret tocsogó vízben állni.

Ültetésére a legideálisabb időpont a kora tavasz vagy az ősz. Rendszerint beszerezhetjük konténeres vagy szabadgyökerű növényként. Magról is ültethetjük, ez esetben a magokat beltérben csíráztassuk. A csírázás akkor lesz a legeredményesebb, ha előtte a magokat egy ideig hideg helyen, lehűtve tartjuk.

furtos faklyaliliom 05

A fürtös fáklyaliliom gondozása

Bár ez a gyönyörű növény takarással jól bírja a telet és mérsékelten szárazságtűrő, ha egy lehetőségünk van rá, gondoskodjunk a rendszeres öntözéséről, hogy a vegetációs időszak alatt végig a legjobb formáját tudja hozni. Különösen a meleg, aszályos időszakokban fontos, hogy ellássuk elegendő vízzel.

A növény töve köré 5-6 cm vastagon leterített talajtakaró mulcs segít megtartani a nedvességet, illetve védelmet nyújt a téli hónapok alatt.

Késő ősszel vágjuk vissza a növény elszáradt lombját. Az elnyílt virágokat szintén javasolt szárral együtt lemetszeni, főleg, ha újabb virágzásban reménykedünk.

A növényt ősszel tőosztással szaporíthatjuk. A gyöktörzs ne kerüljön 6-8 cm-nél mélyebbre a talajba. A szétültetett új növényeket alaposan öntözzük meg, majd a tövüket takarjuk mulccsal.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?