Így gondozd a sásliliomot, hogy dúsan virágozzon!

Így gondozd a sásliliomot, hogy dúsan virágozzon!

Bár valójában nem liliom, szépségben vetekedik az igazi liliomokkal. Ismerjük meg gondozásának alapjait!

A fűfafélék családjához tartozó sásliliom (Hemerocallis) évszázadok óta a díszkertek kedvelt növénye. Népszerűségét bizonyítja, hogy a Kelet-Ázsiában és Európában őshonos, mintegy 15 eredeti fajhoz képest napjainkra a nemesítők megközelítőleg 35 ezer hibridjét hozták létre, a szám pedig egyre növekszik. A hagyományos fajtákhoz képest ma már léteznek félörökzöld és örökzöld lombú változatai is.

sasliliom gondozasa 01

Bár az egyes virágok csupán egyetlen napig nyílnak, ha tekintélyes méretű csoportba ültetjük, a hosszú, elágazó szárakon egymás után kifejlődő több száz virág virágzása a nyári hónapokban 4 héten keresztül vagy még tovább is tarthat. Ültethetjük szoliternek vagy tömegesen, rézsűkre talajtakarónak is. Nem csoda, hogy a kertészek egyik kedvence, hiszen nem kényes, a gondozása nem kíván extra időráfordítást. Azt is mondhatnánk, hogy a sásliliom termesztése annyira könnyű, hogy szinte magától nő, hosszú életű, télálló, és gyakorlatilag még az odafigyelés teljes hiánya sem válik a hátrányára.

sasliliom gondozasa 03

A sásliliom ültetése

Bár a kora tavasz vagy az ősz a legideálisabb a sásliliom elültetésére, ha az időjárási körülmények kedvezőek, ettől eltérő időpontban is sikeres lehet az ültetés, feltéve, hogy megfelelő ültetőgördöt ásunk. A sásliliom gondozása a szakszerű elültetéssel kezdődik. Ha a talaj homokos, vagy éppen nehéz, agyagos, mindenekelőtt javítsuk fel jó sok szerves anyaggal. Érdemes tudnunk, hogy bár a sásliliom a kissé savas kémhatású talajt kedveli, más típusú talajt is elvisel, mivel alkalmazkodóképessége kiváló.

Az ültetéshez a kert olyan pontját válasszuk ki, amelyet legalább napi 6 órán át ér a napfény. A délelőtti napsütés a legkedvezőbb, mivel a különösen forró délutáni órákban a napsugarak megperzselhetik a növény leveleit. Tartsuk szem előtt, hogy bár a sásliliom igen szívós, az extrém kedvezőtlen körülményekre kevésbé dús virágzással fog reagálni.

sasliliom gondozasa 05

Ültetéskor a sásliliom lombját vágjuk vissza 15 cm-re. Akkora ültetőgödröt készítsünk, amely kétszer olyan széles és mély, mint a rizómás gyökérzet. A növényt úgy helyezzük el a gödörbe, hogy a gyöktörzse, azaz az a része, ahol a gyökérzet és a szár találkozik, kb. 2-3 cm-rel a talajszint alatt legyen. A gödröt temessük be az előkészített földdel, majd jól öntözzük be. A sásliliomot az elültetése után pár hétig bőségesen öntözzük, hogy elősegítsük a gyorsabb meggyökeresedését.

A sásliliom erőteljes növekedésű évelő, amelyet három-négy évente tőosztással szaporíthatunk. A nagyszámú, egymástól különböző változat ideálissá teszi arra, hogy szomszédainkkal, ismerőseinkkel csereberélni tudjuk és így a kertünk még változatosabb képet mutasson.

sasliliom gondozasa 02

Hasznos tudnivalók a sásliliom gondozásával kapcsolatban

Hogy mi a sásliliom gondozásának a lényege? Írhatnánk egyszerűen azt, hogy ültessük el, majd hagyjuk magára, hadd nőjön, mégis van pár dolog, amellyel a növény kedvére tehetünk. Tavasszal és virágzáskor juttassunk ki 10-10-10 arányú univerzális műtrágyát. Vannak kertészek, akik ennél is gyakoribb trágyázást javasolnak. A kellően meggyökeresedett sásliliom jól tűri a szárazságot. Öntözzük szükség szerint.

A kifejlett példányokból akkor tudjuk a legtöbbet kihozni, ha elvirágzás után az elnyílt virágfejeket szárral együtt eltávolítjuk. Ha ezeket ugyanis a növényen hagyjuk, a sásliliom az energiáját a magérlelésre fogja fordítani, ez pedig már a következő évi virágzás rovására fog menni.

sasliliom gondozasa 06

A sásliliom kora tavaszi gondozása abból áll, hogy az előző évi elszáradt leveleket eltakarítjuk, valamint gondosan kigyomláljuk a talajt a növény töve körül. Ha talajtakaró mulcsot használunk, visszaszoríthatjuk a gyomokat, bár maga a növény ezt nem igényli. A kifejlett növény hosszú, keskeny, sásszerű levelei olyan sűrű lombot alkotnak, amely rendszerint elnyomja a környező gyomokat.

Növénybetegségek csak ritkán veszélyeztetik a sásliliomot. Ügyeljünk azonban a levéltetvekre és tripszekre, amelyek általában a kert többi növényén jelennek meg először. A problémát bio vagy vegyszeres rovarölő szer alkalmazásával vagy erős vízpermettel rendszerint megszüntethetjük.

Az alapvető tudnivalók ismeretében bátran telepíthetünk sásliliomot a kertünkbe, amely mutatós lombjával és tölcséres csillag alakú, liliomszerű virágaival garantáltan kertünk egyik pompás színfoltja lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR