A kertek királynője: így ültesd el és gondozd a fás bazsarózsát

A kertek királynője: így ültesd el és gondozd a fás bazsarózsát

A fás bazsarózsa nem véletlenül a kerttulajdonosok egyik kedvence. Virágai rendkívül mutatósak, azonnal felhívják magukra a figyelmet, és a kertben igazi látványossággá teszik a növényt.

A fás bazsarózsa fás szárú, lombhullató cserje, évelő növény, ennek köszönhetően a kerttulajdonosok évről-évre újra megcsodálhatják a  virágzását. A beszerzése ezért hosszú távú befektetésnek tekinthető.

Virágai rendkívül dekoratívak: jellemzően nagyok, változatos színűek és lehetnek telt szirmúak is, így azonnal felhívják magukra a figyelmet. A kertben igazi látványossággá teszik a növényt.

fas bazsarozsa ultetese gondozasa 02

Gondozása nem bonyolult: miután kiválasztottuk a számára ideális helyet és talajt, nem igényel mást, mint rendszeres öntözést és évenkénti tápanyag-utánpótlást. Íme néhány hasznos tipp az ültetésével és gondozásával kapcsolatban:

Ültetés

Válasszunk megfelelő helyet

Az ültetés ideális időszaka az ősz vagy a tavasz, amikor a talaj nem fagyott, de nem is túl meleg. A fás bazsarózsa a napos vagy félárnyékos helyet, valamint a jó minőségű, jó vízelvezetésű, tápanyagokban gazdag talajt kedveli. Ültetés előtt érdemes lehet talajvizsgálatot végeznünk, hogy biztosak lehessünk abban, hogy megfelelő a talaj tápanyagtartalma és pH-ja. Ügyeljünk arra is, hogy a hely legyen szélvédett, hogy a virágokban a hevesebb szelek ne tehessenek kárt.

fas bazsarozsa ultetese gondozasa 03
F. D. Richards

Az ültetőgödör elkészítése

Az ültetőgödröt legalább kétszer akkora méretűre kell ásni, mint az elültetésre váró palánta gyökerzetének átmérője. A gödör aljába szórjunk egy réteg komposztot vagy trágyát, hogy gazdagítsuk a talajt.

Ültetés

Helyezzük a palántát az ültetőgödör közepére, és a gyökereit terítsük szét. A palántát olyan mélyre ültessük, hogy a talaj felszíne és a palánta föld feletti része között legyen 3-5 cm-es távolság. Vannak kertészek, akik az első évben eltávolítják a virágokat: így a növény a virágzás helyett a gyökérzete erősítésére fogja az erőforrásait felhasználni..

Öntözés

Az ültetést követően bőségesen öntözzük meg a növényt, és az első pár hétben gyakran ellenőrizzük, hogy a talaj elég nedves-e.

fas bazsarozsa ultetese gondozasa 04
F. D. Richards

Gondozás

Öntözés: A fás bazsarózsa igényli a rendszeres öntözést, különösen a száraz időszakokban. A túlzott öntözés azonban káros lehet a számára, ezért ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk túl a talajt.

Metszés: A fás bazsarózsa metszése segíthet abban, hogy az egész növény egyenletesen növekedjen. A metszést a virágzás után végezzük, és csak az elhalt vagy beteg ágakat távolítsuk el. A virágzás után elvégzett visszavágással elérhetjük, hogy a növény az energiáját a gyökérzete fejlesztésére fordítsa.

fas bazsarozsa ultetese gondozasa 05
F. D. Richards

Tápanyag-ellátás: A fás bazsarózsa, különösen az idősebb példányok, igénylik a tápanyagokat, ezért ajánlott évente legalább egyszer trágyázni.

Növénytámasz használata: A virágok nagysága és súlya miatt a növényt ajánlott kikarózni, hogy ne dőljön el a szélben.

Védekezés a kártevőkkel és betegségekkel szemben: A fás bazsarózsa fogékony lehet egyes kártevőkre és betegségekre, például a levéltetvek és a rozsda károsíthatják. Rendszeresen ellenőrizzük a növényt és alkalmazzuk a megfelelő növényvédő szereket.

Szaporítás: A fás bazsarózsa magokról és tőosztással is szaporítható. A magokat ősszel gyűjtsük be, majd a tavasz elején vessük el.

fas bazsarozsa ultetese gondozasa 06
TANAKA Juuyoh (田中十洋)

Korábban írtunk róla:

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR