9 tipp, hogy a mi bazsarózsánk legyen a legszebb

9 tipp, hogy a mi bazsarózsánk legyen a legszebb

Figyelem, csupa fontos tipp következik! Lássuk, mit érdemes mindenképpen tudnunk erről a pompás növényről!

1. Sekély ültetés

A kerti bazsarózsát ideális esetben ősszel vagy tavasz elején ültessük el. Még ennél is fontosabb, hogy milyen mélyre ültetjük a növényt. Ha ugyanis túl mélyre sikerül, csupán egy dolgot érünk el vele: mégpedig azt, hogy nem fog virágot hozni! A lágyszárú bazsarózsát úgy ültessük el, hogy a száron látható rügyek legfeljebb 2 cm-re kerüljenek a talaj felszíne alá.

9 tipp bazsarozsa 02

2. Az alapok: öntözés, talaj

A növényt övező tévhitek ellenére a bazsarózsa gondozása nem bonyolult, ha ismerjük az alapokat. A vegetációs időszak alatt mindvégig bőségesen öntözzük; ez természetesen nem jelenti azt, hogy jót tenne neki, ha a pangó vízben állna. Éppen ezért lényeges, hogy a növény környezetében a talaj jó vízelvezetésű legyen.

A bazsarózsa napos fekvést igényel, azaz akkor virágzik a legszebben, ha elég fény éri a nap folyamán. Azért a félárnyékos fekvést is jól tolerálja még.

9 tipp bazsarozsa 01

3. A türelem kulcsfontosságú

A bazsarózsának három évre is szüksége lehet, míg először virágot hoz. Ezt követően azonban akár 50 évig is elélhet. Ha új házba költözünk, vigyük magunkkal a nagy becsben tartott növényünket: nagy eséllyel sikeresen alkalmazkodik az új kertben az új környezetéhez.

9 tipp bazsarozsa 04

4. A megfelelő időben ültessük át

A átültetéshez a legoptimálisabb időszak, amikor a növény október és március között nyugalmi állapotban van. Vigyázva ássuk körül, nehogy megsértsük a gyökerét, majd telepítsük át az új helyére. Miután kiemeltük a földből, vizsgáljuk meg: a nagyobb példányokat ugyanis egyúttal tőosztással szaporítani is tudjuk. Ami fontos, hogy a leválasztott új növény rendelkezzen legalább három egészséges szemmel a szárán.

9 tipp bazsarozsa 05

5. Mielőtt vágott virágként a vázába kerül

A bazsarózsa vágott virágnak is kiváló. Esetenként még a rózsánál is hosszabb ideig, akár 10 napig is friss és üde marad a vázában. A hatalmas, puha, selymes szirmú virágfejek romantikus hangulatot keltenek.

Ha a bazsarózsát vágott virágnak neveljük, legyünk türelmesek. A vágott virágnak is alkalmas fajták általában 3 év után fognak elegendő mennyiségű virágot hozni. De mivel a virágfejek szerencsére nagyok, elég rendszerint 2-3 szál belőle, hogy a vázában pompásan és egyben dúsan hasson. A vágott virágnak való fajták közé tartozik a 'Monsieur Jules Elie', a fehér virágú 'Festiva Maxima' vagy a rendkívüli népszerűségnek örvendő 'Sarah Bernhardt'.

9 tipp bazsarozsa 06

6. Ez a teendő a hangyákkal

Gyakran felmerül a kérdés, hogyan szabaduljunk meg a virágbimbókon tanyát vert hangyáktól. A válasz pedig: sehogy! A tapasztalat azt mutatja, hogy a hangyák semmilyen kárt nem tesznek a növényben. Sok esetben, amikor a bimbók kezdenek megduzzadni, hízni, megjelennek a hangyák, hogy lakmározzanak a bimból által kiválasztott cukros nedvből. Talán még a bimbók szabályos kipattanásához is hozzájárulnak. Ahogy a bimbók keznenek nyílni, úgy tűnnek el a hangyák is.

9 tipp bazsarozsa 03

7. Ismerjük meg a keresztezett bazsarózsát

A bazsarózsák világában csendes forradalom zajlott: a nemesítők keresztezték a fás bazsarózsát a lágyszárú bazsarózsával. Az ily módon létrehozott hibridek ritkábbak és drágábbak, mint a lágyszárú fajták, viszont kétszer olyan hosszan virágoznak, csodásan zöld, bőrszerű levelekből álló lombbal rendelkeznek, és úgy tűnik, teljesen mentesek a növénybetegségektől.

A keresztezett fajták közé tartozik például a 'Bartzella', amelynek nagy, enyhén citrom illatú, fodros, sárga virágai vannak, bíborvörös foltokkal a porzók körül. A másik nagy kedvenc a rózsaszín virágú, aranysárga közepű 'Julia Rose'.

9 tipp bazsarozsa 09
F. D. Richards

8. Ha az illat is számít

Sok fajta kellemesen illatos. Egyes fajták esetén az illat igen enyhe, más fajták esetén csak akkor érezhető a felszabaduló virágillat, miután a levágott virágszálak a vázába kerülnek. Az illat intenzitását a napszak, a hőmérséklet, de még  a saját orrunk érzékenysége is nagyban befolyásolja!

A legillatosabb fajták közé tartozik az 'Alexander Fleming', az 'Edulis Superba' és a 'Raspberry Sundae'; a fehér 'Festiva Maxima', a 'Krinkled White', továbbá a krémszímű 'Laura Dessert'; a halványsárga 'Honey Gold', valamint a fuksziarózsaszínű 'Tom Eckhard'.

9. A bazsarózsa nyúlbiztos

Ha esetleg nyulakat tartunk, amelyek szívesen bele-belekóstolnak a virágágyi növényekbe, a legjobb, amit tehetünk, ha bazsarózsát ültetünk. A nyulak ugyanis nem kedvelik a növény ízét. Ugyanígy távol tartják magukat a szintén nagyvirágú írisztől, csillagfürttől, keleti máktól, valamint a fáklyaliliomtól. Ezek gyökerét, szárát, illetve virágait sem fogják bántani.

9 tipp bazsarozsa 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR