Tudtad? Ezt a virágot az egekig magasztalják Kínában

Tudtad? Ezt a virágot az egekig magasztalják Kínában

A kertekben virágözönt indító bazsarózsák ellenállhatatlanok számukra.

Ha azt olvassuk, hogy Mu-tan  vagy Sao-jao, nem biztos, hogy elsőként a csodás bazsarózsák jutnak eszünkbe. Kínában rajongásig szerették és szeretik a mai napig ezeket a virágokat. Olyannyira, hogy volt olyan egykori kertész, akinek kertjében 60.000 tő  is virított. Mit tegyünk, ha megirigyeltük ezt a virágözönt és mi is szeretnénk bazsarózsákat a kertbe?

bazsarozsa kina 02

Bazsarózsacserje – Mu-tan

A bazsarózsacserje későn, csak Tang-korban került a kertekbe, még nincs olyan virág, amelynek káprázatosabb pályafutása lenne. Évszázadok óta a legnépszerűbb virág volt. A császárok rajongtak érte, főurak dicsőítették, költők versekben magasztalták, a köznép is nagy becsben tartotta. A Szung-dinasztia idején, tisztelete tetőpontján a virágok királya, száraz uncia aranynak nevezték.

bazsarozsa kina 07

Művészetek gyakori tárgya volt a virága. Virágzásakor minden tavasszal napokig tartó ünnepségeket rendeztek a fővárosban. Szaporítási, oltási módjáról már 900 évvel ezelőtt szakirodalomban olvashatunk. Egy-egy új fajtájáért nagy összegeket fizettek, különösen a zöld virágúakat tartották értékesnek. Az új színeket titokként kezelt növényi kivonattal állították elő. Már Li Csan császár híres csangani kertjében, kb. 820 körül, 10.000 tő különféle színű bazsarózsacserje nyílott.

bazsarozsa kina 05

A hagyományos kínai gondolkodásban a mu-tan a jólét, megbecsülés, bőség, méltóság jelképe. Több mint száz egyszerű és telt virágú fajtáját ismerik hazájában. A XVIII. században Japánba is átkerült ez a virág, és ma ott is nagyon népszerű.

Tápdús, mélyrétegű talajban, bőséges csapadék mellett, napfényes vagy félárnyékos helyen érzi jól magát a legjobban. Embermagasságot is elérő bokrai májusban hatalmas, illatos virágokkal hálálják meg a gondos ápolást. Vadon csak kínai tartományok hegyvidékén él, patakpartokon, erdő és bambusz-bozótszéleken. Tőalakja egyszerű, fehér virágú, nagy bíbor folttal a szirmok tövén.

bazsarozsa kina 03

Kései bazsarózsa – Sao-jao

Ősidők óta kerti virág, a kínai nevének jelentése elragadó és gyönyörű. Régebben a szerelem jelképeként ajándékozták egymásnak a fiatalok. Nevezték búcsúvirágnak is, mert álváláskor adták a távozó barátnak. Ősi, népszerű gyógynövény, gyökerének kérge mind a mai napig nagy mennyiségben termesztett drog. Miután évszázadok óta kerti növény a paeonia, nagyon sok fajtája keletkezett. A 12. század végén a Csu család híres kertjében 60.000 tő virított, a látogatók csodájára jártak. Az e korból fennmaradt írások 35-40 változatot említenek. A fajták színe fehér, vörös és bíbor, de a ritkaságnak számító sárga virágú a legértékesebb. Idővel csak egyszerű változatát termesztették a gyökeréért.

bazsarozsa kina 06

Ma a legdélibb tartományok kivételével Kína-szerte kedvelt és gyakori dísznövény. A középkorban Japánba is átkerült, ahol szintén nagy népszerűségnek örvend. Európában csak a múlt században kezdett terjedni, és ma itt is a tavaszi kert egyik ékessége, vágóvirágként nagy területen termesztik. Mintegy 3.000 különféle virágtípusú és színárnyalatú fajtája ismert világon.

Tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású kerti talajban, bő öntözéssel díszlik a legszebben, napos vagy félárnyékos helyen. Nagy virágú, erős illatú virágai május végén, júniusban nyílnak. Az egyszerű, félig telt, telt virágok pompáját különösen kiemeli a szeldelt levelek fénylő sötétzöldje. Hófehér, egyszerű virágú őse Délkelet-Szibéria, Észak-Kína erdeiben, cserjékben, tisztásokon él.

bazsarozsa kina 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR