A kertészkedés jót tesz a testnek és a léleknek. De miért is?

A kertészkedés jót tesz a testnek és a léleknek. De miért is?

Íme a kertészkedés cáfolhatatlan előnyei!

Bolygónk lakosságának több mint a fele városokban él, korlátozott hozzáféréssel a természethez. Európában ez az arány több mint 70%. A természettel való kapcsolat azonban számos előnnyel jár mind fizikai, mind mentális egészségünk szempontjából.

A kertészkedés mindenki számára lehetővé teszi, hogy rendszeres kapcsolatot ápoljon a természettel, még akkor is, ha beépített területen él. Azok, akik nem rendelkeznek saját kerttel, a közösségi kert jelenthet megoldást.

kerteszkedes testnek leleknek 02

A kert ne csupán luxus legyen a városlakók számára. Egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kert jelentősen hozzájárulhat az egészségünkhöz és a jó közérzetünkhöz: nem csupán a testmozgás által, de a mentális állapotunkat is javítja. A kertészkedés szerepet játszhat abban is, hogy könnyebben birkózzunk meg egyes komoly egészségügyi problémákkal. Mindez indokolttá teszi, hogy a különböző országok vezetői és az ingatlankivitelezők többet tegyenek azért, hogy a lakosság minél nagyobb arányban rendelkezhessen kerttel vagy megművelhető földterülettel.

kerteszkedes testnek leleknek 01

Fizikai munka

A kertészkedés bármilyen formája kiváló alkalom a testmozgásra. A kertészkedést általában mérsékelt intenzitású testedzésnek tekintjük, amely egyenértékű a páros teniszezéssel vagy egy kiadós gyaloglással: állóképességünk tekintetében hasonló előnyökkel jár. Egy 269 ember részvételével végzett felmérés például összefüggést talált a kertészkedés és az alacsonyabb testtömeg-index között. Az is megállapítást nyert, hogy a nem kertészkedő lakosság nagyobb százalékban túlsúlyos.

A kertészkedés összefügg továbbá a jobb étrenddel is. A háztáji és közösségi kertek egyre fontosabb szerepet játszanak a saját részre történő élelmiszer-termelésben. A kertészkedés egészségesebb táplálkozásra ösztönözheti az embereket, továbbá integrálható a tápláló élelmiszerekről szóló közoktatási tananyagba. Tény, hogy a kertészkedésbe bevont gyerekek nagyobb arányban részesítik előnyben a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, és többet is fogyasztanak belőlük, mint nem kertészkedő társaik.

kerteszkedes testnek leleknek 03

Kedélyjavító elfoglaltság

Talán kevésbé nyilvánvaló, hogy a kertészkedés pozitív hatással lehet a mentális egészségre is. Kutatások kimutatták, hogy a kertészek általában elégedettebbek ez életükkel, nagyobb az önbecsülésük, kevésbé depressziósak és kimerültek, mint nem kertészkedő társaik.

Még ennél is nagyobb előny, a kertészkedés kifejezetten javíthatja az emberek hangulatát. Egy felmérés résztvevőit arról kérdezték, hogy milyen hangulatban voltak kertészkedés előtt és után: a válaszadók arról számoltak be, hogy a kertészkedéstől nőtt az önbecsülésük, csökkent a bennük lévő feszültség, depresszió és harag. Ezek az előnyök attól függetlenül mutatkoztak meg, pontosan milyen hosszú időt töltöttek a résztvevők kertészkedéssel.

kerteszkedes testnek leleknek 04

Más kutatások arra jutottak, hogy a kertészkedéstől elégedettebbek lettek a résztvevők a saját életükkel, továbbá a kertészkedés csökkentette a stressz tüneteit, illetve elősegítette annak legyőzését. Valójában a kertészkedésnek nagyobb stresszcsökkentő hatása van, mint a négy fal között történő olvasásnak vagy egy teremben tartott tornaórának vagy edzésnek.

Ez utóbbi arra enged következtetni, hogy a kertészkedés mentális haszna több, mint az azzal járó testmozgás mellékhatása. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a kertészkedés, különösen a közösségi kertek esetén szociális érintkezéssel jár, amely során valamely közösség részévé válhatunk. A kertészek gyakran megosztják egymással ismereteiket, készségeiket és tapasztalataikat, ezáltal pedig kapcsolatokat és támogató hálózatokat alakítanak ki. Az erős társadalmi hálózattal rendelkező embereknek magasabb a várható élettartamuk, ellenállóbbak az élet stresszel járó eseményeivel szemben és kevesebb alkalommal fordulnak orvoshoz.

kerteszkedes testnek leleknek 07

A kertészkedés alapvetően lehetőséget biztosít arra, hogy közelebb kerüljünk a természethez, amely önmagában számos előnnyel jár a mentális egészségünk szempontjából. A szabadban, természetes környezetben töltött idő segít, hogy kevésbé érezzük magunkat feszültnek, csökkenti a depresszió tüneteit, fokozza a koncentrációt és a figyelmet azáltal, hogy lehetővé teszi a mentális kimerültségből való kilábalásunkat.

Mindezen bizonyítékok azt mutatják, hogy erős az összefüggés a kertészkedés és az egészség között. Csak azt tudjuk biztosan, hogy létezik összefüggés, amely nem feltétlenül okozati összefüggés. Ez azt jelenti, hogy nem mondhatjuk ki, hogy egyedül a kertészkedés a közvetlen oka az egészségünk és közérzetünk javulásának. Közvetlenül meg kell vizsgálnunk a kertészkedésnek azokra az emberekre tett közvetlen hatásait, akik korábban még soha nem vettek részt ilyenben, illetve akik valamilyen konkrét mentális vagy fizikai betegségben szenvednek.

 kerteszkedes testnek leleknek 05

Mindezek ellenére a kertészkedés előnyei elvitathatatlanok, és elegendőek arra, hogy még több embert meggyőzzenek jótékony hatásairól. Az illetékesek hatóságoktól pedig joggal elvárható, hogy közösségi kertek és földterületek biztosításával járuljanak hozzá a kertészkedés minél szélesebb körben való népszerűsítéséhez. Ez jelentős hatást gyakorolhat a lakosság egészének egészségére és közérzetére, továbbá csökkenthetők általa a mentális betegségekkel, az elhízással, illetve az elmagányosodással összefüggő egészségügyi kiadások.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR