Így készítsük elő a kertet, ha nyaralni indulunk

Így készítsük elő a kertet, ha nyaralni indulunk

A takarástól az előszüretig.

A hobbikertész nehéz szívvel hagyja otthon a féltve gondozott kertjét, ha nyaralni indul. Néhány előzetes intézkedéssel azonban elősegíthető, hogy hazaérkezve ne szomorú látvány fogadjon minket, kiszáradt növényekkel, mindent ellepő gazzal, rothadó gyümölcsökkel.

10 fontos lépés, mielőtt útnak indulunk:

1. Takarjuk mulccsal az ágyásokat

A mulcsréteg megtartja a nedvességet a talajban, védi az ott lakó élőlényeket és elnyomja a gazokat. Ezért érdemes 3-5 cm-es rétegben takarni az ágyásokat pl. faaprítékkal, kéreggel.

nyaralni indulunk 06

2. Használjunk automata öntözőt

Érdemes megfontolni az automata öntöző használatát, amennyiben nem tudunk valakit (pl. egy szomszédot) megkérni arra, hogy rendszeresen locsolja a kertünket. Mindenféle igénynek megfelelő rendszert találunk a szakáruházakban, létezik olyan is, amely külön az ágyásokat, a füvet, vagy a balkonnövényeket is locsolja, ám időben kell ezek telepítéséről gondoskodnunk.

3. A cserepes növényeket vigyük védett helyre

Állítsuk a cserepes, dézsás növényeket egy védett helyre, a legjobb, ha szélmentes, félárnyékos helyre kerülnek (például a ház északi oldalához), így tudjuk a vízszükségletüket csökkenteni. Lehetőleg tető alá tegyük őket, jégtől, kemény esőtől védve.

nyaralni indulunk 02

4. Vágjuk le az elszáradt rózsákat

Tegyünk még egy kört a rózsáink között, a legjobb, ha mindjárt metszőollóval a kezünkben megyünk. Vágjuk le a már elvirágzott, barna rózsákat, hogy további virágzásra serkentsük a növényt. Az egyszer virágzó rózsákhoz azonban ne nyúljunk, ezek majd ősszel szép csipkebogyókat hoznak.

5. Szüreteljük korábban a zöldségeket, gyümölcsöket

Amennyiben pont a nyaralásunk idejére várható a szüret, hozzuk egy kicsit előbbre azt! Számos zöldséget, gyümölcsöt előbb leszedhetünk enyhén éretlen állapotban, mert még utóérnek. Ide tartozik például a paradicsom, az alma, a körte. A gyorsan romlókat (pl. bogyós gyümölcsűek, uborka) azonban éretten kell betakarítani és rövid időn belül feldolgozni, ezért hagyjuk, hogy a szomszéd, ismerős szedje le őket. Ha sokáig vagyunk távol, akkor pl. a cukkini, uborka, paradicsom esetében ki is törhetjük a virágokat, így késleltethetjük a termésérést.

6. Árnyékoljuk az üvegházat

Az üvegházat, fóliasátrat vagy más termesztőberendezést mindenképp árnyékoljuk, különben hősokkot kapnak a növényeink. Gondoskodjunk a szellőztetésről, mert teljesen tönkre mennek néhány nap alatt, ha nem jár a levegő.

nyaralni indulunk 03

7. Támasszuk meg a növényeket

Számos magasra növő virágnak (pl. dália) elkel a támaszték, hogy a heves eső és az erős szél ne tegyen bennük kárt.

nyaralni indulunk 04

8. Szedjük le az elvirágzott virágszárakat

Annak érdekében, hogy néhány évelő ne vesse el magát a nyaralás ideje alatt, még az utazás előtt szedjük le az elvirágzott virágszárakat, amelyből magok fejlődhetnek pl. a harangláb esetében.

9. Nyírjuk le a füvet, de ne túl rövidre!

Mielőtt elutazunk, ne nyírjuk túl rövidre a gyepet, mert akkor nehezebben éli túl a száraz, aszályos időszakot.

nyaralni indulunk 05

10. Kérjünk bátran segítséget!

Amennyiben nehezen oldjuk meg a kert átmeneti gondozását, vagy hosszabb ideig leszünk távol, érdemes megfontolni a profi segítség kérését. Felfogadhatunk egy kertészt, hogy gondozza a kertünket, így jó kezekben lesz, és mi is nyugodtabban indulunk pihenni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR