A krizantém típusai, avagy miben különbözik az egyéves az évelőtől?

A krizantém típusai, avagy miben különbözik az egyéves az évelőtől?

A krizantémot mindannyian jól ismerjük, de azon elgondolkodtunk-e már, hogy vajon egyéves vagy évelő-e?

A válasz pedig: mindkettő létezik! A krizantémnak számtalan faja ismert, amelyeknek mind eltér a téltűrő képessége. Az évelő fajokat gyakran nevezzük télálló krizantémnak is. Az, hogy a krizantémunk a hosszú, hideg téli hónapok elmúltával ismét megjelenik-e a kertben, attól függ, milyen fajtát ültettünk. Ha nem vagyunk biztosak abban, melyiket is vásároltuk, a legjobb, ha várunk a következő tavaszig, hogy kiderüljön. Ha látunk fiatal hajtásokat kibújni ott, ahol az előző évben még szépen virágzott, a krizantém minden kétséget kizáróan évelő.

krizantem egyeves evelo 02

A krizantém kultusza

A krizantémot Kínában már ősidők óta termesztik. A kínai ehető krizantémot gyógynövényként alkalmazták, a gyökerét és a levelét fogyasztották. Japánban is régóta nagy népszerűségnek örvend, főként a szintén ehető levelű tavaszi krizantém, de Ázsia egyéb, mérsékelt éghajlatú vidékein is széles körben termesztik. Napjainkban az egyik leggyakoribb kerti dísznövény szerte a világon.

Míg a krizantém a legtöbb európai országban a gyász és a kegyelet virága, az USA-ban ilyen hagyomány nem kötődik hozzá. Ott különböző ünnepi alkalmakkor szívesen ajándékozzák egymásnak a növénybarátok.

krizantem egyeves evelo 06

Egyéves kontra évelő krizantém

Ha nem kell élére állítanunk minden forintunkat, a célunk pedig csupán az, hogy az őszi szezonban is legyenek színes, virágzó növényeink a kertben, tulajdonképpen mellékes, hogy a növényünk egyéves vagy évelő-e. Bár igaz, hogy szomorú látvány, ahogy a mutatós egyéves növény lassacskán az enyészet martalékává válik, miközben az évelő gondozása sem bonyolult, ráadásul minden évben újra megajándékoz bennünket a szépségével.

Az ősszel virágzó, évelő Chrysanthemum x morifolium, illetve az egyéves Chrysanthemum multicaule  a legelterjedtebb fajták közé tartoznak. Ha nem tudjuk, a mi növényünk pontosan milyen, vizsgáljuk meg a levelét: az egyéves fajták levelei vékonyabbak, hajlékonyabbak és nem annyira fogazottak, mint az évelőké, amelyek levelei szélesek és mélyen szeldeltek.

Továbbá, a szabadföldi, kerti krizantém virágai rendszerint kisebbek, mint az egyéves cserepes fajtáké. Azonkívül, hogy az egyik fajta az ideje lejártával elpusztul, míg a másik fennmarad, nincs jelentős különbség a kettő között, ha csupán azt szeretnénk, hogy a virágágyásunk ősszel is színpompás legyen.

krizantem egyeves evelo 03

Az évelő krizantém gondozása

Még a tél viszontagságaival sikeresen dacoló évelő krizantémnak is szüksége van némi odafigyelésre és gondoskodásra, hogy túlélje a zord, fagyos időjárást. Elvirágzás után az edényes krizantém elnyílt virágait metsszük le, majd jól előkészített, jó víz elvezetésű talajba ültessük el. Késő ősszel a szárait visszametszhetjük a talaj szintjétől kb. 5 cm-re. A talajra terítsünk szét egy réteg talajtakaró mulcsot. Arra ügyeljünk, hogy közvetlenül a krizantém tövénél ne halmozzuk a mulcsot túl magas kupacba, mert ez rothadást idézhet elő. Ezt követően már jól ellesz a növény egészen tavaszig.

krizantem egyeves evelo 05

Hogy a növény erős, egészséges maradjon, és meg is fiatalítsuk, pár évente tőosztással szaporítsuk. Ha kora tavasztól a nyár közepéig kéthetente visszacsípjük a növény csúcshajtásait, elérhetjük, hogy sűrű, kompakt, bokros növekedésű legyen, és végül gazdagabban virágozzon. A vegetációs időszak alatt rendszeresen öntözzük, júliusban pedig juttassunk ki neki tápanyagokat.

Ha a fentiek szerint járunk el, biztosak lehetünk benne, hogy a krizantém nem hagy bennünket cserben és évről évre megbízhatóan virágba borul.

krizantem egyeves evelo 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR