Újra szirmot bont a krizantém: mit tehetünk a több, szebb virágért?

Újra szirmot bont a krizantém: mit tehetünk a több, szebb virágért?

A kerti krizantémmal nem árt már az őszi virágzási hullám előtt egy kicsit foglalkoznunk.

Az őszirózsafélék családjába tartozó krizantém a kerti szezon végén, ősszel, nagyrészt október táján hozza változatos virágait. Ezzel még utoljára színpompássá varázsolja a virágágyásokat, mielőtt beköszöntene a hosszú, hideg tél. A krizantém virágzása egyébként időjárástól és a klímaviszonyoktól függően nyár végétől egészen december elejéig tarthat.

Esetenként előfordul, hogy a krizantém nem hoz virágot akkor, amikor arra a legjobban számítunk, azaz amikor teljes virágzásban kellene lennie. Hogy ezt elkerüljük, előre kell terveznünk és cselekednünk. Ez azt jelent, hogy a virágzást elősegíthetjük egy-két jól bevált praktikával. Nem másról van szó, mint arról, hogy többek között még a szezon korai szakaszában visszavágjuk a növényt. Ennek legfőbb célja, hogy elágazásra, dúsabb, bokrosabb növekedésre késztessük. Beavatkozásunk eredményként több szárat fog fejleszteni a krizantém, ez pedig több virágbimbó kialakulását, végül pedig gazdagabb virágzást tesz lehetővé a kertész és családja nem kis örömére.

krizantemviragzas elosegitese 02

Mikor virágzik a krizantém?

A krizantém az egyik legkönnyebben gondozható, kevés időráfordítást igénylő dísznövényünk. Közkedvelt temetői növény, de természetesen ennél sokkal szélesebb körben felhasználható. Kiváló vágott virágnak, ajándéknövénynek, illetve a halloweent kísérő dísznövényként is egyre keresettebb. Ez nem véletlen, hiszen dúsan és a szezon legvégén hoz virágot, amikor a legtöbb kerti növényünk már rég elvirágzott. Ennek az előnyös tulajdonságának, valamint virágai szín- és formagazdagságának köszönhetően egyre növekszik a népszerűsége. Hazánkban az évelő fajok jellemzően gond nélkül átvészelik a telet és évről évre újra virágba borulnak. Hogy ez valóban így is legyen, ehhez szeretnénk az alábbiakban néhány hasznos tanácsot adni.

A krizantémnak több mint 5000 kertészeti változata létezik. A virágok színét, méretét és formáját tekintve ezek kisebb-nagyobb mértékben mind eltérnek egymástól, azaz igen gazdag a kínálat belőlük. Ráadásul virágzási idő szerint is választhatunk magunknak kedvencet. A korai virágzású fajták már a nyár derekán elérik virágzásuk csúcspontját, míg a késői fajták csak a nyár végén, illetve kora ősszel kezdenek szirmot bontani.

Manapság már az év legnagyobb részében, az év szinte bármely szakában vásárolhatunk virágzó cserepes krizantémot. Ez annak köszönhető, hogy a kertészetek rövid nappali és hosszú éjszakai fényviszonyoknak teszik ki a növényeket, ezzel ösztönözve azokat virágzásra. Ezzel az igen hatékony módszerrel virágzásra késztethető tehát a növény. Hagyományosan a krizantém virágzásának fő szezonja ősszel érkezik el, nem véletlen ezért, hogy ilyenkor a legnagyobb a választék belőle a kertészeti centrumokban, növényárudákban, illetve a hipermarketek kertészeti részlegén.

Ha felmerül tehát a kérdés, hogy jogos várakozásainkkal szemben miért is nem virágzik a krizantém, nagy eséllyel a virágzás elmaradásának az oka a termesztési körülményekben keresendő.

krizantemviragzas elosegitese 03

Ha nem virágzik a krizantém: hasznos tippek és tanácsok

Elmondhatjuk, hogy a krizantém gondozása szerencsére nem kíván a kertésztől ember feletti erőfeszítést. Mindenekelőtt fontos, hogy ha lehet, a növény visszavágásával várjunk tavaszig. A visszavágás révén a növény többszörösen elágazóan fog tovább fejlődni, azaz több szára lesz, amelyeken értelemszerűen több virágrügy, bimbó, majd virág fog kifejlődni. A kertészek egy része a talajszint felett 5 cm-rel vágja vissza a krizantémot, míg mások a kis mértékű, gyenge visszametszést részesítik előnyben.

A krizantémnak jót tesz, ha kora tavasszal folyékony tápoldattal kezeljük. Az egyik titka a virágzás elérésének az, ha a megjelenő legelső virágrügyeket eltávolítjuk, azaz metszőollóval visszametsszük a növényt. A növényen megjelenő új hajtásokat vágjuk vissza az első elágazásig; ezzel biztosítjuk, hogy a növény több szárat hozzon, azaz sűrűbb, bokrosabb legyen és több, nagyobb virágot hozzon.

A legjobb időpont erre a típusú visszavágásra a július eleje, de már ennél korábban is elvégezhetjük. Arra ügyeljünk, hogy a visszavágás a várható virágzás előtt legalább két hónappal történjen, különben véletlenül eltávolítjuk az összes virágrügyet és emiatt egyáltalán nem fog virágot hozni a növény.

krizantemviragzas elosegitese 04

Mi a krizantém hosszan tartó virágzásának a titka?

A sűrű, bokrosan elágazó, sok virágrügyet hozó krizantém még nem minden. Természetesen azt szeretnénk, hogy a növény virágzása minél hosszabb ideig tartson. Ha a növény nem szenved tápanyaghiányban, azaz minden szükséges tápanyaggal ellátjuk, valamint bőségesen öntözzük, elegendő tartalékot képes felhalmozni ahhoz, hogy szép, egészséges virágokat fejlesszen.

Kora tavasztól kezdve, egészen a virágrügyek megjelenéséig 2 hetente biztosítunk tápanyag-utánpótlást a krizantémnak. A növény virágzási készségét tovább növelhetjük azzal, ha az elnyílt virágokat rendszeresen lecsipkedjük. Ezáltal a növény az energiáját a további hajtásnövekedésre és újabb virágrügyek fejlesztésére tudja fordítani. Sokak számára az sem elhanyagolható szempont, hogy az elhervadt, megcsúnyult, megbarnult virágoktól megszabadított növény sokkal esztétikusabb, dekoratívabb látványt nyújt.

A krizantémot késő ősszel tanácsos az időjárás viszontagságaitól óvni azzal, hogy a tövét mulccsal takarjuk be. Célszerű továbbá lecsipkednünk az utolsó elnyílt virágokat is. Tavasszal, amikor megjelennek az új hajtások, ismét elkezdhetjük a növény trágyázását és visszavágását, hogy a következő ősszel garantált legyen a siker, azaz a dús, hosszan tartó virágzás.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR