Zöldfülű kertészek 5 csapása a krizantém ellen

Zöldfülű kertészek 5 csapása a krizantém ellen

Felsoroljuk azokat a tipikus hibákat, amelyekkel a krizantém 5 lépésben mattot ad a kezdő növénybarátoknak. 

A krizantém minden idők egyik legnépszerűbb klasszikus őszi virága. Jó okkal! A legkülönbözőbb méretekben kaphatók, kitartanak egészen a fagyokig, és színessé, hangulatossá, üdévé varázsolják a lassan a télre készülő kerti tájat. Van azonban néhány apró csavar a gondozásukkal kapcsolatban, amelyekről érdemes tudnunk! Íme az öt leggyakoribb hiba, amelyet a krizantém gondozásával kapcsolatban a hobbikertészek elkövetnek, és leírjuk azt is, hogyan lehet ezeket helyrehozni!

5 krizantem hiba 02

1. hiba

Áruházban vásárolt krizantém kiültetése

Sokakat talán váratlanul ér a hír: a fóliába csomagolt krizantém jó eséllyel nem él túl soká. Bizonyára egy jó szándékú ismerősünk vásárolta nekünk késő ősszel ajándékba, hogy ki tudjuk ültetni a kertbe. A probléma csupán az, hogy az ajándéknak szánt növényeket végig melegházban nevelik. Ami azt jelenti, hogy még soha nem voltak kitéve a kinti, zordabb időjárási viszonyoknak. Ehhez hozzájárul még, hogy éjszakára lehűlik a levegő, a fagy pedig már a sarkon leselkedik, így a növénynek nincs elég ideje ahhoz, hogy hozzáedződjön a hideghez még a tél beállta előtt. Jobb tehát, ha a cserepét egy napos ablakpárkányra állítva gyönyörködünk benne, amíg lehet. Ezután pedig keressünk faiskolában nevelt, ún. fagytűrő krizantémot. Tanácsos lekésőbb kora ősszel elültetni a kertben. (De még ennél is kedvezőbb időszak erre a tavasz!)

5 krizantem hiba 03

2. hiba

A tápanyag-utánpótlás elmulasztása

A krizantémnak sok tápanyagra van szüksége, és ez még inkább igaz a cserepekbe, virágtartókba ültetett krizantémok esetén. Ne felejtsük hát el rendszeresen tápoldatozni a növényt!

5 krizantem hiba 04

3. hiba

Arra várni, hogy a virágtartóba ültetett krizantém is megedződik majd

Vannak virágtartóba ültetett krizantémok, amelyek áttelelnek, tavasszal pedig szépen megújulnak, de nem ez a jellemző. A konténeres krizantém gyökere kevésbé védett. Ha tehát cserépbe ültetünk krizantémot, jobb, ha egynyáriként kezeljük és számítunk rá, hogy a következő évben egy szép, új példányra kell kicserélnünk. Ez tehát az oka annak, hogy viszonylag olcsón kaphatók!

5 krizantem hiba 05

4. hiba

Ha nem csípjük vissza a krizantémot

Amikor a krizantém eléri körülbelül a 15 cm-es, majd pedig a 30 cm-es magasságot, csípjük vissza a szárai végét. Ezzel elősegítjük a növény sűrűbb, tömörebb növekedését.

5 krizantem hiba 06

5. hiba

Ha nem ültetünk már tavasszal krizantémot a virágágyásba

Igazából nem kell őszig várnunk, hogy krizantémot ültethessünk! Tavasszal is elültethetjük a többi évelővel együtt. Érdemes több, különböző méretű, színű és formájú virágokat hozó fajtával próbát tennünk. Ezután nincs más hátra, mint türelmesen várnunk, hogy eljöjjön az ősz és a krizantémok szirmot bontsanak. Mindenképpen megéri!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR