Őszirózsa, krizantém: a kert ékkövei ősszel

Őszirózsa, krizantém: a kert ékkövei ősszel

Megfér két dudás egy csárdában?

Amikor megérkezik az őszi idő, hálásak vagyunk a későn virágzó krizantémoknak, őszi rózsáknak, amelyek ilyenkor díszítik a kertet. A szépséges virágokat sokan nevelik cserépben, balkonládában is, hiszen változatos színeikkel díszítik a teraszt, a lépcsőket, az ablakot.

Noha mindkét növény az őszirózsafélék közé tartozik, a rokonok sok mindenben különböznek is egymástól. A krizantémok inkább a melegebb, míg az őszirózsák a hidegebb színeket képviseli, ez a kontraszt szépen mutat a kertben. Ráadásul a habitusuk is eltér: a krizantémok tömöttebb, rendezettebb formájúak, míg az őszirózsák külseje „vadabb”, légiesebb.

A hideg tónusú, "szertelen" őszirózsa

Az őszirózsafélék közé tartozó őszirózsa késő nyáron és ősszel nyílik, fehér, rózsaszín, lilás és kékes színekben. Kitűnő méhlegelő, ebben az időszakban szívesen keresik fel a méhek. Az őszirózsa azt kedveli, ha legalább napi 6 órán keresztül napfény éri. Ültessük nedves, jó vízáteresztő-képességű talajba. Ha visszacsipkedünk néhány hajtást, akkor ott később fog virágot hozni, ahol nem csipkedtük vissza, ott hamarabb: ezzel a trükkel meghosszabbíthatjuk a virágzási időszakot.

oszirozsa krizantem 02

A meleg színű, "pedáns" krizantém

Az ugyancsak az őszirózsafélék közé tartozó krizantémnak közel 200 faja és azon belül is milliónyi fajtája ismert. Kínában gyógynövényként tisztelik, nagy kultusza van, és létezik ehető változata is, amelynek levelét és virágát is fogyasztják. A legtöbb fajta virágzását a nappalok hosszának csökkenése segíti, ezért nyílnak nálunk ősszel a krizantémok. Az elérhető színskála nagyon széles: a bronzostól a sárgán át a bordóig, lilásig, fehérig, rengeteg változatot találunk.

oszirozsa krizantem 03

A krizantém napos helyet, jó vízáteresztő képességű talajt szeret. Az agyagos vagy homokos talajt komposzttal kell keverni. A növény sekélyen található gyökere könnyen kiszáradhat, ezért ajánlatos mulccsal takarni és rendszeresen locsolni a nagy melegekben. Az ágait néha célszerű visszacsípni, hogy sűrűbb, formásabb növekedésre serkentsük, de a virágzás előtt 3 hónappal már ne metszegessük, hogy kifejlődhessenek a bimbói. A virágzást követően vágjuk vissza a növényt, hogy könnyebben átteleljen.

A szobanövényként forgalomba hozott cserepes krizantémot kifejezetten úgy nevelik üvegházban, hogy néhány hétig gyönyörködhessünk benne a lakásban. Az elvirágzást követően sokan kihajítják, bár megpróbálkozhatunk a kiültetésével is. Azonban ezek a túlóvott növénykék nem mindig élik túl a szabadban, hiszen nem igazán erősek, szívósak.

oszirozsa krizantem 04

Az eleve kertbe szánt, erős krizantémok viszont hosszan díszíthetnek a kertben. Olyan töveket válasszunk, amelyek tele vannak nyílásnak indult bimbókkal. Egy apró ötlet: általában a sötétebb színű krizantémok (bordó, rozsa, sötétrózsaszín) hosszabban virágzónak bizonyulnak, ráadásul kevésbé feltűnő az elszáradt viráguk is.

Rendszeresen öntözzük a növényeket, különösen, ha meleg az ősz, de a levelek lehetőleg maradjanak szárazak, hogy ne tudjanak rajtuk a kórokozók megtelepedni. A tél beállta előtt ajánlatos mulccsal takarni a töveket.

Noha a kerti krizantém egész ősszel elérhető, jobban tesszük, ha tavasszal ültetjük el, hogy legyen elegendő ideje erős gyökeret fejleszteni télig. Tavasszal, ültetés után vágjuk vissza, ez segíti a bokrosodást, így szép, tömött, virágos növényünk lesz őszre.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR