A paprika teleltetése – hogyan lehetséges?

A paprika teleltetése – hogyan lehetséges?

Beltérben túlélheti a paprika a telet!

A legtöbben egynyári növényként tekintünk a paprikára. Egy kis törődéssel és odafigyeléssel azonban elérhetjük, hogy a lakásban túlélje a telet. A művelet kíván némi fortélyt, de ha például egy különleges paprikafajtát, például chilit szeretnénk megmenteni a következő szezonra, mindenképpen érdemes megpróbálkoznunk vele. Ráadásul jókora előnnyel indíthatjuk a következő vegetációs időszakot, jócskán meghosszabbítva annak időtartamát, nem beszélve a hosszabb tenyészidőszakról. Az alábbiakból kiderül, mi is a titka a paprika sikeres átteleltetésének!

paprika teleltetese 02

A paprika teleltetése zárt helyen

Mindenekelőtt meg kell jegyeznünk, hogy aki arra készül, hogy átteleltesse a paprikáját, vegye számításba, hogy a növény életben marad ugyan, de a teleltetés alatt termést nem fog hozni. Ahhoz, hogy teremjen, a paprikának bizonyos hőmérsékleti tartományra és fénymennyiségre van szüksége, amelyet egy átlagos lakásban télen nem fogunk tudni produkálni. Ha azt szeretnénk, hogy a paprikánk teremjen a téli hónapokban, ehhez melegházra és mesterséges megvilágításra lenne szükség.

A paprika teleltetésének első lépéseként a növényt hozzuk be a kertből. Alaposan permetezzük le vízzel, hogy a levelek fonákán megbújó kártevőktől megszabaduljunk. A növényről szedjük le az összes termést, tekintet nélkül arra, hogy az beérett-e már vagy esetleg még teljesen éretlen.

A paprika benti teleltetésének következő lépése keresni egy hűvös, száraz helyiséget, ahol a hőmérséklet tartósan 13 °C körüli. Egy garázs vagy alagsor ideális lehet erre a célra. A téli időszakban a paprikának nem lesz szüksége sok fényre, így elhelyezhetjük egy ablak vagy lámpa közelében, amely kellő mennyiségű fényt biztosít.

paprika teleltetese 01

A kijelölt helyére állított paprika öntözését fogjuk vissza. A teleltetés során a növénynek sokkal kevesebb vízre van szüksége, mint a nyári hónapokban. Elég, ha a teleltetés ideje alatt csupán három-négy hetente egyszer öntözzük meg a növényt. Ügyeljünk arra, hogy a paprika soha ne álljon pangó vízben, de azt se hagyjuk, hogy a földje teljesen kiszáradjon.

Nem sokkal azután, hogy megkezdjük a növény hűvös helyen való teleltetését, azt fogjuk tapasztalni, hogy a levelei kezdenek elhalni. Ettől azonban nem kell pánikba esnünk, teljesen természetes jelenségről van szó, amikor is a paprika nyugalmi állapotba kerül. Némileg ahhoz hasonlít, mint amikor a fák is kezdik ledobni a lombjukat, hogy azután téli álmot aludjanak.

Amikor a levelek elkezdenek száradni, a paprikát metsszük meg. Az egész növényt vágjuk vissza néhány Y alakú ágra úgy, hogy az Y felső szárai ne legyenek hosszabbak 3-5 cm-nél. Ezzel a lépéssel egyúttal eltávolítjuk a száradó leveleket és a növény is kevésbé lesz kitéve a kártevők támadásának. Tavasszal a növény új hajtásokat fog hozni.

A paprika teleltetésének befejezéséül, körülbelül egy hónappal az utolsó fagynap előtt a hűvös helyiségből költöztessük át a paprika cserepét egy világosabb, melegebb helyiségbe. A cserepét akár melegítő alátétre is állíthatjuk, hogy még több meleghez jusson. Kezdjük gyakrabban öntözni a növényt, de arra ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl. Mintegy egy hét elteltével megjelennek a növényen az első új hajtások.

Még ha minden szükséges lépést be is tartunk a paprika teleltetése során, előfordulhat, hogy a növény nem éri meg a tavaszt. Ez egyszerűen amiatt történhet, hogy egyes fajták könnyebben, míg mások nehezebben teleltethetők át. Ha azonban sikerül az átteleltetés, az új szezonban garantáltan ismét élvezhetjük a kedvenc paprikafajtánk termésének páratlan ízét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR