Átteleltethető a paradicsomnövény?

Átteleltethető a paradicsomnövény?

Sok macera.

Októberben még zöldell a paradicsom, sőt nem ritkán zöld termések is vannak rajta. Sokakban felmerül a kérdés, hogy nem lehet átteleltetni, majd tavasszal újra előhozni a növényt?

A paradicsom eredeti élőhelyén, Dél-Amerikában évelő növény, nálunk azonban egyévesként termesztik. A megfelelő körülmények között lehetséges átteleltetni, de ez nem mindig éri meg, mert kevés sikerélményt ad, meglehetősen macerás.

A paradicsom nagyon fény- és melegigényes növény, különösen a nemesített, termesztésbe kerülő fajták. Már a 10°C alatti hőmérsékleten leáll a növekedésük. Hozzájárul ehhez, hogy a legtöbb paradicsomnövény ősszel rothadással, barnulással, levéfoltosodással küzd, így lehetetlen egészségesen a telelőhelyre vinni őket. Emiatt ajánlatos minden évben magokat szerezni, vásárolni és új növényeket nevelni. A bevált fajtákról érdemes magot fognunk.

paradicsomnoveny atteleltetheto 02

A legkönnyebben átteleltehető fajták a robusztus fajták, például a Humboldt-paradicsom (Solanum humboldtii), a vad paradicsom (Solanum pimpinellifolium)  és a bokrosan növő fajták.

Ha mégis teszünk egy próbát, akkor télen a növényeknek fűtött üvegházba kell kerülniük 22 és 24 °C közé, vagy be kell őket hozni a házba, világos, meleg helyre. Ideális egy déli fekvésű ablakpárkány vagy egy télikert. A fényhiány ellen tanácsos kiegészítő lámpákat használni. Öntözzük és tápozzuk tovább a paradicsomot, de takarékosabban. A földje legyen nedves, de ne túlságosan. Rendszeresen ellenőrizzük a kártevőket, kórokozókat!

paradicsomnoveny atteleltetheto 03

Amennyiben a paradicsom virágozni kezd a telelőben, szedjük le a virágokat, hogy ne fordítson rájuk túl sok energiát a növény.

A telelőhelyen a fényhiány miatt megnyurgult, halvány hajtásokat hozhatnak a növények a kevés fény kompenzálására. Ezeket ne vágjuk le. Állítsuk a paradicsomnövényeket világos helyre, kiegészítő fényforrást is használhatunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR