A sárgarépa átteleltetése szabadföldben – íme a titka!

A sárgarépa átteleltetése szabadföldben – íme a titka!

A sárgarépa a kertben is átteleltethető, eláruljuk, hogyan!

A saját termesztésű sárgarépának párja nincs! Bizonyára nincs kertész, aki ezt másképp gondolná. Ha már annyi munkát és energiát fektettünk a konyhakert gondozásába, nem csoda, ha minden lehetőt meg szeretnénk tenni azért, hogy a termés, köztük a sárgarépa, épségben eltartható legyen a téli hónapokban.

Bár a sárgarépa lefagyasztva vagy konzerválva hosszabb ideig eltartható, ezek az eljárások rendszerint megfosztják a friss roppanósságától, ha pedig a kamrában próbáljuk a télen tárolni, gyakran tönkremegy, megrothad.

Tudunk azonban még egy jól bevált módszert: tároljuk a sárgarépát egész télen a kertben, méghozzá a földben! Igen, a sárgarépa szabadföldben is átteleltethető, és ennek az előkészítése mindössze néhány egyszerű lépésből áll.

A sárgarépa átteleltetése szabadföldben

Ha a sárgarépát a későbbi, téli betakarítás reményében a földben szeretnénk hagyni, első lépésként az ágyást alaposan ki kell gyomlálnunk. Ahhoz tehát, hogy a sárgarépa megérje a következő évet, az összes gyomnövényt ki kell irtanunk a veteményesből.

Következő lépésként a sárgarépák ágyását takarjuk be jó vastagon, szalmából vagy levelekből álló mulccsal. Ügyeljünk arra, hogy a mulcs mindenütt teljesen betakarja a sárgarépák földből kiálló végét.

Tudjunk róla, hogy ha a földben teleltetjük át a sárgarépát, a föld feletti része végül a hideg hatására el fog halni. A föld alatti része viszont sértetlenül megmarad és azután is finom és ízletes lesz, miután a csúcsa elfagyott. Ekkor már csak az okozhat némi gondot, hogy megtaláljuk az ágyásban a sárgarépákat. Éppen ezért érdemes lehet még időben, a mulcsozás előtt megjelölnünk a sárgarépák helyét.

Ezek után már csak annyi teendőnk lesz, hogy időről időre behozzuk a kertből a konyhai felhasználáshoz szükséges mennyiséget. Esetleg azt fogjuk tapasztalni, hogy a tél előrehaladtával a sárgarépák íze egyre édesebb lesz. Ennek oka, hogy a növényben lévő cukrok elkezdenek koncentrálódni annak érdekében, hogy elősegítsék a hidegben való túlélést.

A sárgarépát egész télen át a földön hagyhatjuk tehát, de legkésőbb kora tavaszig érdemes valamennyit felszednünk. Amikor ugyanis beköszönt a tavasz, a sárgarépa elkezd virágozni és ehetetlenné válik.

Most, hogy már tudunk a földben való átteleltetés lehetőségéről, az év legnagyobb részében élvezhetjük a saját termesztésű, friss, ropogós sárgarépa ízét. Az ilyen módon való átteleltetés nem csupán egyszerű, de igen helytakarékos megoldás is, amellyel akár már az idén próbát tehetünk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?