Az édesburgonya átteleltetése – tippek, hogyan csináld!

Az édesburgonya átteleltetése – tippek, hogyan csináld!

Az édesburgonya többféleképpen is átteleltethető. Válasszuk ki a számunkra legszimpatikusabb lehetőséget!

A bolygónk melegebb tájain élő hobbikertészeknek jóval könnyebb dolguk van az édesburgonya átteleltetésével. A növényt ugyanis egész éven át minden további nélkül szabadföldben tarthatják. A mi éghajlati körülményeink azonban sajnos ezt nem teszik lehetővé. Így meg kell tennünk a szükséges intézkedéseket, hogy megóvjuk a növényt a kemény téli fagyoktól. Lássuk, hogyan is történik mindez!

edesburgonya teleltetese 03

Az édesburgonya elhelyezése télen

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van elég szabad helyünk a lakásban, egyszerűen hozzuk be a növényt és tavaszig gondozzuk szobanövényként. Ha ezt nem tudjuk megoldani, még mindig több lehetőség áll rendelkezésünkre az édesburgonya átteleltetésére.

edesburgonya teleltetese 02

Az édesburgonya gumóinak átteleltetése

Az édesburgonya a talajfelszín alatt gumókat fejleszt. Hogy ezeket átteleltessük, a növény föld feletti részét vágjuk vissza egészen a talaj szintjéig , majd a gumókat ássuk ki még az első őszi fagyok eljövetele előtt. A kiásást körültekintően végezzük, ügyelve arra, hogy az ásóval még véletlenül se vágjuk bele a gumókba.

A gumókról finoman rázzuk le a földet, majd helyezzük el azokat egy tőzegmohával, homokkal vagy vermikulittal kibélelt kartondobozban. Ügyeljünk arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz. A dobozt vigyük egy hűvös, száraz helyre, ahol a gumók biztosan nem fagynak meg.

Tavasszal figyeljük meg, hogy a gumók küzül melyik csírázik ki. Ezeket feldarabolhatjuk úgy, hogy mindegyik darabon legyen legalább egy egészséges csíraszem. A gumók most már készen állnak arra, hogy ismét kiültessük azokat, de erre csak akkor kerítsünk sort, miután a fagyveszély már biztosan elmúlt.

Másik lehetséges módszer az átteleltetésre, ha a gumókat egy friss virágfölddel megtöltött ültetőedényben helyezzük el, majd az edényt behozzuk beltérbe. A gumók a zárt térben ki fognak csírázni és a növény szép kis lombot fejleszt, amelyben addig is gyönyörködhetünk, ameíg el nem jön az ideje, hogy tavasszal ismét kiültessük a kertbe.

edesburgonya teleltetese 04

Az édesburgonya átteleltetése dugványról

Az édesburgonya szárából vágjuk 25-30 cm-es darabokat, még mielőtt az őszi fagyok megcsípnék. A dugványokat alaposan öblítsük le hideg folyóvíz alatt, hogy eltávolítsuk azokról az esetleges kártevőket, majd állítsuk egy tiszta vízzel megtöltött befőttesüvegbe vagy vázába.

Gyakorlatilag bármilyen üveg megfelel a célra, de ha az üveg áttetsző, akkor lehetőségünk lesz megfigyelni, hogyan indul fejlődésnek a gyökérzet. A gyökereztetés megkezdése előtt mindenképpen távolítsuk el a dugványok alsó részéről a leveleket, mivel a vízzel érintkező levelek a dugványok rothadását okozhatják.

Az édesburgonya a téli hónapokban

Az üveget közvetett napfénnyel megvilágított helyre állítsuk, és kísérjük figyelemmel, hogy a gyökérzet néhány napon belül biztosan fejlődésnek indul-e. Ha ez bekövetkezik, más dolgunk már nincs, mint az üveget háborítatlanul hagynunk egész télen át, de természetesen az a lehetőség is adott, hogy a kigyökerezett dugványokat ültetükeverékkel töltött cserepekbe ültessük és szobanövényként gondoskodjunk azokról egészen tavaszig.

Ha úgy döntünk, hogy a dugványokat a vízben hagyjuk, mindenképpen cseréljük az vizet, ha az zavarossá válik vagy kezd besötétedni. Ügyeljünk arra is, hogy a gyökerek végig a vízben legyenek.

Ha úgy döntünk, hogy a meggyökeresedett dugványt elültetjük, a cserepet állítsuk például egy napos ablakpárkányra és annyi öntözővízzel lássuk el a növényt, hogy a földje folyamatosan enyhén nyirkos legyen, de soha ne legyen vizenyős.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR