A sütőtök reneszánsza – miért lett hirtelen mindenki tökfaragó, és ki eszi meg végül a húsát?

A sütőtök reneszánsza – miért lett hirtelen mindenki tökfaragó, és ki eszi meg végül a húsát?

Ahogy beköszönt az ősz, a világ narancssárgába borul. A piacok, kertek és közösségi oldalak tele vannak hatalmas, mosolygó vagy éppen ijesztő tökökkel. A sütőtök reneszánszát éli – egyszerre lett dekoráció, konyhai alapanyag és az őszi hangulat ikonja. De vajon miért lett hirtelen mindenki tökfaragó, és ki eszi meg végül a húsát?

sutotok reneszansza 12

A tök mint státuszszimbólum – avagy az őszi Insta-sztár

Régen a tök a kertben nőtt, ma pedig a bejárati ajtó előtt pózol. A Halloween-hagyomány begyűrűzésével a faragott tök a szezon kötelező kelléke lett, mintha nélküle nem is lenne igazi ősz. Az internet korában pedig minden kertész (vagy legalábbis minden fotós kedvű ember) szeretne egy szép, formás, narancssárga példányt, amit kivilágíthat. A tök így lett a modern kor napraforgója: látványos, könnyen termeszthető és elképesztően fotogén.

sutotok reneszansza 13

Nem minden tök ehető – a dísz és a desszert közötti különbség

Fontos tudni, hogy a Halloweenre szánt faragótökök nem azonosak a konyhában használt sütőtökökkel. A dísztökök – bár látványosak – emberi fogyasztásra nem alkalmasak, mert húsuk rostos, íztelen és gyakran kesernyés. Az igazi csemege a kanadai sütőtök, a nagydobosi vagy a hokkaidó fajta, amelyek édes, selymes húsukkal levesnek, pürének vagy süteménybe valók.

sutotok reneszansza 19

A faragótök tehát inkább szobrászati alapanyag, mint gasztronómiai élmény.

sutotok reneszansza 15

Miért imádja a kertész? – könnyen nő és sokféle lehet

A sütőtök hálás növény. Gyorsan növekszik, látványos levelei árnyékot adnak, virágai pedig a méhek kedvencei. Egyetlen tőből is rengeteg termés lehet, és a színek skálája a mély narancstól a halványzöldig terjed. Nem csoda, hogy a kertészek újra felfedezték: kevés gondoskodásért cserébe igazi őszi látványosságot ad.

sutotok reneszansza 16

A maradék sorsa – mit kezdjünk a kifaragott tökkel?

Ha mégis szeretnénk hasznosítani a faragás után maradt belsőt, ne dobjuk ki! Bár a dekorációra szánt tök húsa nem kulináris élmény, a magjai ehetőek és tele vannak egészséges zsírokkal, fehérjével és ásványi anyagokkal. A héja és rostos húsa pedig a komposztban tökéletesen lebomlik, így visszajuttathatjuk a természet körforgásába.

sutotok reneszansza 17

A sütőtök igazi reneszánsza – a kerttől az asztalig (és vissza)

A sütőtök ma már nemcsak étel, hanem életérzés. A krémlevesek, piték és latték mellett ott díszeleg a kerítésen, a lépcsőn és a konyhapulton is. Az ősz egyik legszínesebb, legsokoldalúbb szimbóluma lett, amely egyszerre ötvözi a természet játékosságát és az ember kreativitását.

sutotok reneszansza 18

És bár nem minden tök kerül a tányérra, mindegyik hozzátesz valamit az őszi varázshoz – ha másképp nem, hát mosolyt csal az arcunkra.

sutotok reneszansza 14

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR