A sütőtök és a csokinyúl kalandja – hogyan lett belőle téli muffin?

A sütőtök és a csokinyúl kalandja – hogyan lett belőle téli muffin?

Az ősz és a tél egyik legjobb és egyben legveszélyesebb pillanata az, amikor háztartásunkba becsöppen egy gigantikus sütőtök. Ugye ti is ismeritek azt az érzést, amikor a piac kellős közepén a benned lakó kisördög azt súgja, hogy "igen, ez a tök kell nekem"? Persze akkor még fogalmunk sincs, hogy az elképzelés, miszerint „nagy tök = túl sok tökkrémleves”, valójában azt jelenti, hogy hosszú napokig próbáljuk kreatívan felhasználni az óriási adag sütőtököt. Mert ki bírna annyi levest megenni?

Szóval, a szokásos forgatókönyv szerint a tököt megsütjük, megesszük egy kis részét, majd megpróbáljuk valahogy felhasználni a "maradékot". Most azonban valami másra vágytam. Egy kis kreativitás, egy csipetnyi humor és egy csokinyúl feláldozása kellett ahhoz, hogy új szintre emeljem a maradékhasznosítást.

Üzenet a csokinyúlnak

Azt hiszem, minden szülő pontosan tudja, hogy a gyerekek ösztönös készletezők. A ruhásszekrény mélyén mindig található egy kis rejtett kincs: csokinyulak és társai, amik talán évek óta ott bujkálnak. Nos, a mostani muffinreceptbe éppen egy ilyen nyúl került. Nyugalom, nem a friss! De azért azt gondolom, a húsvéti csokinyúl és a tavalyi csokimikulás becsülettel helytálltak: életük édes csokis muffinok formájában folytatódott. Természetesen alaposan ellenőriztem ízteszttel, hogy a csoki szavatossága még rendben legyen!

Az inspiráció karácsonyi illata

Ahogy az ősz lassan átadta helyét a télnek és a karácsonyi hangulat is egyre inkább érezhetővé vált, úgy döntöttem, egy kis ünnepi fűszerrel dobom fel a muffinokat. Belekerült hát egy nagy csipet mézeskalács fűszerkeverék, amitől az illat pillanatok alatt betöltötte az egész házat. (Pro tipp: ha a család otthon van, ez garantáltan az asztal köré csalogat mindenkit!)

sutotok teli muffin 03

Az édesebb múlt jövője és a fakanál

Ezek a muffinok még egy extra csavart is kaptak: folyékony édesítőszert használtam cukor helyett. Nem mintha a csoki és a dió nem pótolna minden elképzelhető édesség-igényt, de azért jó tudni, hogy a kalóriát tekintve mégis egy picit visszafogottabbak ezek a kis finomságok. Az összekeveréshez pedig nem kell semmi flancos eszköz: nincs szükség habverőre vagy robotgépre, egy egyszerű fakanál is tökéletesen megteszi.

Recept: csokoládés-diós sütőtökös muffin

Hozzávalók

Nedves hozzávalók:

  • 200 g sütőtökpüré (sült vagy főtt sütőtökből)
  • 2 db tojás
  • 100 ml napraforgóolaj vagy olvasztott vaj
  • 40-50 ml folyékony édesítőszer (ízlés szerint, édesítőszer típusa szerint állítsd be az adagolást, vagy helyette 100 g cukor is használható)
  • 100 ml tej

Száraz hozzávalók:

  • 150 g finomliszt
  • 50 g zabpehely
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só

Extra hozzávalók:

  • 50 g aprított dió
  • 50 g apróra vágott étcsokoládé vagy csokicsepp (édesítőszeres csokoládéval is helyettesíthető)
  • 30 g mazsola (opcionális, ha szereted a gyümölcsös meglepetéseket)

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és bélelj ki egy muffinformát, amiben 12 darab muffin süthető egyszerre, muffinpapírral.
  2. Keverd össze a nedves hozzávalókat: Egy nagy tálban fakanállal dolgozd össze a sütőtökpürét, tojásokat, olajat, folyékony édesítőt (vagy cukrot) és tejet, amíg homogén masszát kapsz.
  3. Készítsd el a száraz keveréket: Egy másik tálban keverd össze a lisztet, zabpelyhet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és a sót.
  4. Egyesítsd a keverékeket: A száraz hozzávalókat fokozatosan add hozzá a nedves keverékhez, és óvatosan keverd össze, amíg éppen összeáll.
  5. Add hozzá az extrákat: Forgasd bele az aprított diót, csokoládét és mazsolát, de ne keverd túl.
  6. Oszd szét a masszát: Kanalazd a tésztát a muffinformákba, körülbelül 3/4 részig töltve.
  7. Süsd meg: Süsd a muffinokat 18-22 percig, vagy amíg egy fogpiszkálót a közepükbe szúrva tisztán ki nem tudod húzni.
  8. Hűtsd ki: Hagyd a muffinokat pár percig a formában hűlni, majd tedd őket rácsra, hogy teljesen kihűljenek.

sutotok teli muffin 02

A muffin megkoronázása dióval

Amikor már majdnem kész volt a tészta, gondoltam, miért ne koronáznám meg a muffinokat egy-egy fél dióval a tetejükön? Hát nem pont úgy néznek ki, mint valami apró karácsonyi ajándék? Nem csak mutatós, hanem sütés közben ropogóssá is válik.

sutotok teli muffin 04

Recept és emlék

A muffin több, mint egyszerű édesség. Egy sütés során mindig felelevenednek régi emlékek, új ötletek születnek és előfordulhatnak váratlan fordulatok is. Legyen ez a muffin recept számodra is inspiráció arra, hogy a megmaradt sütőtökből vagy rejtett csokikészletből valami igazán varázslatosat alkoss. Mert ugye semmi sem vész kárba – legalábbis nálunk nem, csak átalakul.

Jó sütögetést és még jobb falatozást!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR