Hogyan faragj borzongató tököt?

Hogyan faragj borzongató tököt?

Készülj fel a Halloweenre a legfélelmetesebb töklámpással. A hobbikert.hu megmutatja, hogyan fogj a kikészítéshez és faragáshoz, illetve segítünk a töketleneknek is.

A halloween (október 31.) az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és a szellemek ünnepe. Jelképe a faragott töklámpás vagy Jack O'Lantern. Amerikában kihagyhatatlan ünnep, de nem menekülhetünk előle mi sem: giccses, műanyag tököt utánzó figurák formájában egyre inkább beépül a magyar fogyasztói kultúrába is.

A hiedelem szerint a töklámpások kettős célt szolgálnak: egyrészt távol tartják a gonosz szellemeket, másrészt pedig világítanak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. Hiszünk-e benne vagy sem, mindenképp jó szórakozás a házi tökfaragás.

Világít

Hozzávalók:

Friss dísztök, ami lehet narancs vagy fehéres-zöldes héjú
Éles kés, bicska, fűrész, vagy kisbalta, kinek mi áll kézre
Fagylaltos kanál, merőkanál, gyümölcshámozó

Jöhet a boncolás

Ha kiválasztottuk az ideális tökfejet és kitaláltuk rá a mintát, kezdődhet a boncolás. Először is skalpoljuk vagy alulról lékeljük a dísztököt. Segítségül rajzoljunk elő egy akkora körvonalat, amibe aztán kényelmesen beleférünk csuklóstul.

Ha sikerült felnyitnunk a fejet, jöhet a piszkos munka: alaposan pucoljuk ki a gyümölcshúst és a magokat. A héjon kb. 2-3 cm tökhús maradjon.

Nehogy beletörjön a bicskád!

Érdemes a tökfej arcát üres papírra a végleges méretben előrajzolnunk, majd gombostűvel szurkáljuk át a szem, száj stb. körvonalait a tökre. Karcoljuk elő a kontúrokat, majd kezdődhet a szobrászkodás. Amennyire lehet, próbáljunk óvatosan nyiszálni, nehogy a kés, fűrész vagy - ne adj isten - a tök eltörjön. Először a központi részeket vágjuk ki, onnan haladjunk kifelé, így elkerüljük, hogy a már kifaragott részeket összeroppantsuk. Éles kanyar vagy sarkok esetén húzzuk ki a kést, majd vágjuk a tökbe ismét, nehogy kanyarodás közben eltörjön a penge.

Villogjon az a szem!

Ha mécsessel világítjuk meg a tökbelsőt, akkor érdemes a kobakon egy kis lyukat fúrnunk a kéménynek. Ha előzőleg kalapot vágtunk rá, akkor ez nem szükséges. Egy idő után a tök összeaszalódhat, de újra életet lehelhetünk belé, ha 1-8 órára vízfürdőbe áztatjuk (ami után persze alapos szárítás is szükséges).

Nem muszáj teljesen kifaragnunk a tököt: gyümölcshámozóval különböző mintákat, betűket, üzeneteket is belerajzolhatunk.

B-terv a töketleneknek: itt az örök-tök!

Bizony jártunk már úgy, hogy kifutottunk az időből és már nem tudtunk tököt szerezni. Ilyenkor jön az emberi kreativitás! Íme a tökéletes ál-tök receptje:

Hozzávalók:

1 db kerekebb formájú lufi
újságpapír (fekete-fehér, nem színes-képes)
kovász (liszt + víz keveréke, jó ragacsosan)
alufólia
vízfesték narancssárga és fekete színekben
szike

A lufit fújjuk fel, kössük el a nyakát. Tegyünk rá alufóliát, de maradjon ki egy apró rész sem, mert ettől lesz tűzálló az örök-tökünk. Az újságpapírt daraboljuk fel, mártsuk bele a kovászba és simítsuk rá a fóliás lufira. Minimum 4-5 rétegben fedjük be a lufit, de aki tartósabbat szeretne, az tehet rá több réteget. Formázzunk neki szárat is! Ezután a szárítás következik:nekünk 1 éjszaka elég volt a kályha mellett.

Ha megszáradt, akkor elő lehet rajzolni a kivágandó részt, majd a szikével óvatosan kivágni. Durr, a lufinak ekkor annyi, de ez így helyes. A lufidarabokat szedjük ki a szemén-száján keresztül, majd jöhet a festegetés. Led-es mécsest szoktuk beletenni (befér a száján), így éjszakára is magára lehet hagyni a kertben, hadd tegye a dolgát, most már 2 éve.

Kicsit nyurga

Vigyorog :)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR