Halloween >> tökfaragás >> előtte tökpucolás >> Ne dobd ki a tökmagot! Fűszeres pirított tökmagot készíthetsz belőle pillanatok alatt. Megmutatjuk, hogyan.
Hogy mi a jutalmunk azért, hogy szorgos munkával szépen, akkurátusan kivájjuk a halloweeni sütőtök belsejét? Nos, egy finom, ropogós csemege, amely már azelőtt elkészül, mielőtt kajánul vigyorgó szájat kanyarítanánk a töklámpásnak. A pirított tökmag igen sok otthonban visszatérő kedvenc. Akik nagyon szeretik a pirított magvakat, nem csak a sütőtök, de a többi "téli" tökféle magját is megpiríthatják.
A fűszerezés során mindenekelőtt használjuk a fantáziánkat és kreativitásunkat. Ha csípős ízre vágyunk, használjunk egy kis cayenne-t. Ha az egyszerűségre törekszünk, elég egy kis tengeri só és olívaolaj. Ha valami szokatlan, pikáns ízhatást szeretnénk elérni, használjunk köménymagot és fahéjat cayenne-nel, valamint egy-két csipetnyi barna cukrot.
Íme egy egyszerű recept, ha csípősen édes fűszerkeveréket szeretnénk. A lépései:
A tökmagot öblítsük le és távolítsuk el róla a sütőtök húsát.
A fűszerezéshez készítsünk elő cayenne borsot, tengeri sót, cukrot, olívaolajat.
A fűszerkeverékben megforgatott magokat locsoljuk meg bőven olívaolajjal.
Az aranybarnára pirított magokat tálcára téve hagyjuk kihűlni.
A kihűlt tökmagot töltsük kis viaszos papírtasakokba.
Fűszeres pirított sütőtökmag
Hozzávalók
1-2 csésze megtisztított, megmosott és megszárított tökmag
kb. 1 teáskanál tengeri só
kb. 1/4 teáskanál cayenne bors
kb. 1 teáskanál cukor
kb. 2 teáskanál olívaolaj
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Öblítsük le, tiszítsuk meg a tökmagokat. Konyhai papírtörlővel szárítsuk meg. Egy kis tálban keverjük jól össze a magokat a fűszerekkel és az olívaolajjal. Terítsük szét a magokat egy kivajazatlan tepsiben és pirítsuk 20 percig, amíg aranybarna nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd jöhet a kóstoló!
Korábban töktémában: