A tavasz egyik legbájosabb sárga színfoltját jelenti a török nőszirom

A tavasz egyik legbájosabb sárga színfoltját jelenti a török nőszirom

Szárazságkedvelő szépség.

A nőszirmok megszokott lila tengeréből ragyogó sárga színével tűnik ki a török nőszirom vagy török írisz. Ez a kis növény a tavasz egyik első hírnökeként bontja szirmait.

A törpeíriszek a krókuszokkal és téltemetőkkel együtt a tavasszal virágzó növényekhez tartoznak. Mielőtt az utolsó hófoltok elolvadnak, már megjelennek élénk színű virágaik a kertben, így nem csak a színvarázshoz, de a vidám hangulathoz is hozzájárulnak.

Amíg a recéshagymájú nőszirom és az örmény nőszirom erőteljes kékeslila színben pompáznak, addig a török nőszirom sárga színnel díszít. Ha utóbbinak is a lilavirágú törpe nőszirmokkal együtt ültetjük a hagymáját (az ültetési időszak szeptember és november között van), akkor február-márciusban szépséges színpalettában gyönyörködhetünk. Általában érdemes a kis tavaszi virágosokat csoportokban ültetni, kb. 5-10 növényt együtt, mert jobban érvényesülnek, természetesebb hatást érhetünk így el.

torok noszirom tavasz 02
Andrey Zharkikh

A török nőszirom őshazájában, Törökországban kb. 10 cm magasra nő, napsütötte, köves hegyekben, kavicsos területeken, laza, tűlevelű erdők peremén él.

A kertben száraz helyet igényel, például ideális sziklakertbe, a száraz vad gyepfoltokra vagy napsütötte fás részek szegélyeként. Nevelhetjük dézsában, cserépben is.

A nedves területeken nem érzi jól magát, ugyan rengeteg fiókhagymát képez, de alig hoz virágokat. Közegként sovány tetőkerti föld vagy homokkal kevert virágföld a legjobb választás.

Nyáron a hagymás növények nyugalmi állapotba vonulnak, hagyni kell őket kiszáradni. A forró, száraz nyári hónapok ezért a török írisznek kedveznek, mert a többi nőszirom inkább nedves helyen érzi jól magát.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR